Miért dugul be a fülünk a magasban?

A testen kívüli légnyomás a magasság változásával változik. Ez nyomáskülönbséget hoz létre a dobhártya két oldalán. Emiatt nyomást és dugulást érezhet a fülében, ha például repül vagy a hegyekben tartózkodik.

Az eustachianus cső egy kapcsolat a középfül (a dobhártya mélyén lévő tér) és az orr hátsó része, valamint a felső torok között. Ez a szerkezet köti össze a középfül terét a külvilággal. A nyelés vagy ásítás kinyitja az Eustachian csövet, és lehetővé teszi a levegő beáramlását a középfülbe vagy onnan vissza. Ez segít kiegyenlíteni a nyomást a dobhártya mindkét oldalán. A nyelés vagy ásítás feloldhatja az eltömődött füleket, amikor nagy magasságból felfelé vagy lefelé halad. A magasságváltás teljes ideje alatti rágógumizás is segít azáltal, hogy gyakran nyelnie kell. Ez megakadályozhatja a fülek eltömődését.

Azok az emberek, akiknek repülés közben mindig eldugult a fülük, érdemes körülbelül egy órával a járat indulása előtt bevenni a dugulásgátlót. Ha a füle eldugult, próbáljon belélegezni, majd óvatosan kilélegezni, miközben az orrlyukait és a száját zárva tartja. Legyen óvatos, amikor ezt teszi. Ha túl erősen lélegez ki, fülgyulladást okozhat azáltal, hogy baktériumokat kényszerít a hallójáratokba. Ha túl erősen fúj, lyukat (perforációt) is létrehozhat a dobhártyán. A hegyekben való vezetés gyönyörű látvány lehet a szemnek, de fájdalmat okoz a fülnek. A meredek emelkedők vagy ereszkedések általában eldugult vagy fülledt érzést okozhatnak a fülben, és ezt fülbarotraumának nevezik. Ez az, amikor a légnyomás a dobhártyán kívül eltér a belső nyomástól. Van egy kis nyílás, az úgynevezett Eustach-cső, amely összeköti a torkot a középfüllel. Ez eltömődhet vagy bezáródhat, és kellemetlen érzést, szédülést, enyhe halláskárosodást vagy torzulást okozhat (olyan hangzású, mintha víz alatt lenne), ha nem kezelik.