Miért érdemes fekete berkenyét fogyasztani?

Aki kóstolt már fekete berkenyét, az tisztában van vele, hogy íze nem túl kellemes, legalábbis nyersen fogyasztva, hiszen meglehetősen fanyar, mondhatni összehúzó ízzel rendelkezik. Lé formájában viszont sokkal ízletes. Érdemes így fogyasztani, hiszen számos jótékony hatása van a fekete berkenye fogyasztásnak.

Berkenye fogyasztása által sokat tehetünk egészségünkért! Ez a gyümölcs ugyanis elképesztően sok vitamint tartalmaz, például nagyon magas a P-vitamin tartalma, továbbá Vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, H- és C-vitamint tartalmaz, valamint A-, K- és E vitamint, melyek zsírban oldódó vitaminok. A rendkívül magas tápértékű vadgyümölcs az orvostudomány figyelmét is magára vonta, így a rákmegelőzésben, elsősorban a vastagbélrák elleni hatékonyságára derítettek fényt. A gyümölcs elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Kanada keleti részén őshonos, azonban mára számos országban elterjedt. Németországban különösen nagy területeket ültettek be vele, miután fény derült jótékony hatásaira. Az orosz népgyógyászatban pedig számtalan problémára ható házi szer gyanánt alkalmazták. Elsősorban magas vérnyomás, bél- és bőrbetegségek, valamint húgyúti fertőzések esetén.

Ezenkívül a fekete berkenye olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mely védi a gyomrot, így fogyasztása által hatékonyan kezelhetők olyan gyomorproblémák, mint a hasmenés vagy a gyomorfekély. A rengeteg benne található vitaminnak köszönhetően a fekete berkenye hatékony fegyvert jelent a baktériumokkal és vírusokkal szemben, mivel fokozza a szervezet ellenálló képességét. Különösen a téli időszakban érdemes fogyasztani az influenza és a megfázás ellen. Kutatások igazolták, hogy a fekete berkenye fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, ezért fogyasztása által a cukorbetegség szövődményeinek kockázata csökkenthető.