Miért hasznos a vadkárbiztosítás?

Az ősz közeledtével egyre gyakrabban lehet az utakon kisebb-nagyobb vadakat látni. Ez pedig ráébreszt minket a vadakkal való összeütközés ijesztő lehetőségére. Sajnos előfordulhat, hogy mire észrevesszük a vadat, arra már elkerülhetetlenné válik az ütközés. Na, de ki ilyenkor a felelős és ki téríti meg a keletkezett károk költségeit?

A vadkárbiztosítás kapcsán itt érhető el bővebb információ! Az olyan közutakon közlekedve, ahol az utat fák és magas növények szegélyezik, könnyen előfordulhat, hogy nyúl, fácán vagy akár egy szarvas tűnik fel az úton vagy ugrik ki elénk. Éppen ezért nagyon fontos úgy megválasztani a sebességet, hogy szükség esetén meg tudjunk állni, ezáltal elkerülve az ütközést. A problémásabb területeken rendszerint jelzőtábla is figyelmeztet minket a veszélyre. Érdemes lassan közlekedni, különösen, ha a látási viszonyok is korlátozottak. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség még a figyelmeztető tábla ellenére sem lassít le. Ha a baleset azért következik be, mert a sofőr nem az út-, és látási viszonyoknak megfelelően közlekedett, akkor ő tekinthető felelősnek a balesetért.

Ha nem volt kint vadveszélyre figyelmeztető tábla vagy a baleset hajtóvadászat miatt következett be, akkor a vadásztársaság felelős. Viszont, ha senki sem hibázott, akkor mindenki a saját kárát fizeti meg. A biztosító abban az esetben téríti meg a kárt, ha a gépjármű rendelkezik teljes körű CASCO biztosítással. A biztosítók nagyrésze ugyanis töréskárnak minősíti a vaddal való ütközést. Ha nem rendelkezünk CASCO-val, akkor a KGFB-t célszerű vad- és háziállatkár biztosítással kiegészíteni. Ha szeretnénk megkapni a pénzt, akkor nem csak a biztosítónál kell bejelenteni az esetet, hanem a vadgazdálkodást folytató szervezetnél is.