Miért írassuk be gyermekünket táncra?

A mozgás minden ember számára nagyon meghatározó egészséges életvitelünk szempontjából, melyet már egészen kis korban el lehet kezdeni a gyermek igényének és érettségi szintjének megfelelően. A tánc a mozgás egyik legszórakoztatóbb és legizgalmasabb módja, ami nagyon jó hatással van egészségünkre is: boldoggá tesz, csökkenti a stresszt, fejleszti az állóképességet.

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik táncórákon vesznek részt, sokkal elfogadóbbak, könnyebben tanulnak és például a matematikaórán is nagyon jól teljesítenek. A táncnak rengeteg előnye van, fizikailag és szellemileg egyaránt jó hatással van a gyermekre, ezért érdemes őt beíratni az érdeklődése szerinti táncórára beíratni. Bár a kisgyermekek már 18 hónapos korban felfedezik a zenére való mozgás ösztönös örömét, és 2-3 éves korban már járhatnak olyan kreatív zenés foglalkozásokra, ahol felszabadultak lehetnek és szabadon mozoghatnak, a komolyabb táncórák elkezdésére hatéves kor az ajánlott. Ekkor még jó, ha a szülő is elérhető közelségben marad, esetleg távolról figyelik -gyermeküket.

A kiskorban elkezdett táncórák hatására a gyerekek korán elsajátítják azt a képességet, hogy figyelmeseb végig hallgassanak instrukciókat, megtanulják, milyen egy közösség tagjává válni. A tánc fejleszti a ritmusérzéket és a kreativitást. Testük hajlékonyabb lesz, fejlődik koordinációs képességük, a motorikus képességeik, valamint nő az önbizalmuk is. A tánc jót tesz a keringésnek, javítja a szív és a tüdő állapotát és fejleszti az izomtónust. A tánc által a gyermekek együttműködőbbek, toleránsabbak lesznek, megtanulják kifejezni érzelmeiket a testükkel nem agresszív módon. A mozgás enyhíti az iskolai stresszt, a szorongást és a depressziót, biztosítja a jobb szociális készségek kialakulását.