Miért kell az elefántnak hosszú ormány?

Számos olyan állatfaj él a Földön, melyeknek igen furcsa és szokatlan a kinézetük, mint például a zsiráfé. Manapság sok alfajról is tudomást szerezhettünk az interneten, mint például a vámpír mókus, de az ilyen hasonló rejtélyek elindítója az elefánt, valamint a zsiráf volt. A hangyászsünön kívül talán nincs is még egy olyan állat, melynek olyan hosszú lenne a testéhez viszonyítva az orra, illetve az ormánya, mint az elefántnak. Ez a hosszú orr nagyon különös külsőt jelent még az állatvilágban is.

Az elefánt kapcsán rengeteg eredetmonda létezik, melyeket a többségünk esetleg még a gyerekkorából ismerhet. Ilyen az az eredetmonda is, mely szerint akkor nyúlt meg az elefánt ormánya, amikor a krokodil meg akarta enni, de az elefántnak mégis sikerült kiszabadulnia. Ezért azonban magas árat fizetett, megnyúlt az orra, és ormány lett belőle. Természetesen ennek nem sok valóságalapja van.

A legnagyobb szárazföldi emlős, az elefánt nem csupán az ormányát illetően emelkedik ki az állatvilágból, hanem az agyának méretét illetően is előkelő helyen áll. Az agy mérete lényegében nem függ össze az intelligenciával, de minden kétséget kizáróan az elefánt memóriája nagyon jó. Emellett pedig a problémamegoldó képessége is fejlett.

Az elefánt ormánya nagyjából két méter hosszú, és főként légzésre, ivásra, valamint szaglásra használja ez az óriási állat. Értelemszerűen más feladata is van a megnyúlt orrésznek. Segítségével az elefánt ugyanis akár egy egész fát is képes kicsavarni. Érdemes tudni, hogy sokféle elefánt létezik, melyek mérete különböző. Például az erdei elefánt sokkal kisebb az Afrikában élő társánál.

Az elefánt hatalmas ormányának titkára még ma sem jöttek rá a biológusok. Kiemelt funkciója van ugyan, de akár más állatfajnál is megjelenhetett volna a két méter hosszú nyúlvány.