Miért kell ügyelni a gázkazán füstelvezetőjére?

A kazán füstelvezetőjéről szóló szabályozások az évek során egyre szigorúbbak lettek. A kazánt gyakorlatilag bárhol elhelyezhetjük a házban, viszont a füstelvezetőre ez nem feltétlenül igaz. Éppen ezért olykor a kazán helyzetét is meg kell változtatni vagy a füstelvezetőt kell elmozgatni.

A füstelvezetőről és annak helyzetéről bővebb információkért kattintson ide! A kazán méretétől függően a füstelvezetőt a legközelebbi ajtótól vagy ablaktól bizonyos távolságra kell elhelyezni. Ez általában nagyjából 30-60 centimétert jelent. Ennek igazán egyszerű oka van, az égés során keletkező veszélyes gázokat, például a szén-monoxidot el kell vezetni. Ha nincs elég közel egy nyíláshoz a füstelvezető, akkor a füst könnyen visszaáramolhat a lakásba, ezzel az egész család egészségét és életét veszélybe sodorva. Vannak, kevésbé nyilvánvaló szabályozások is, melyek szintén befolyásolják, hogy hova kerüljön a füstelvezető. Például legalább hatvan centiméterre az erkélyek vagy lapos tetők fölött kell lenniük, megfelelő távolságra a csatornáktól, eresztől és a talajtól. A távozó égéstermék forró lehet, ezért fontos, hogy senkinek a bőrével ne érintkezzen, továbbá távol kell tartani az olyan anyagoktól is, amikre rossz hatással lehet.

Szintén előírás a füstelvezető elhelyezését illetően, hogy az ingatlan határvonalához képest hol legyen a pontos helye. Ez különösen abban az esetben releváns, ha a füstgáz közvetlenül az utcára kerül. Ha a füstelvezető körülbelül hatvan centiméterre az ingatlan határvonalától belül van, akkor veszélyes lehet azok egészségére, akik a környéken sétálnak, tehát ez azt jelenti, hogy nem biztonságos, így nem is engedélyezett. Ha a füstelvezető egy nyilvános sétány mellett helyezkedik el, akkor 2,1 méter felett kell elhelyezni a füstelvezetőt.