Miért vezetnek Angliában a bal oldalon?

Számunkra furcsának vagy épp érdekesnek tűnhet, hogy Angliában, valamint a volt brit gyarmatok jelentős részén bal oldali közlekedés van. A világ legalább egynegyed részén a bal oldali közlekedés a jellemző, így az angolok nem nevezhetők különcnek, nincsenek egyedül ezzel. Az alábbiakban eláruljuk honnan ered a bal oldali eltérés.

A bal oldali közlekedésről ezen a linken érhet el bővebb információkat! A motorizáció térnyerésével, ahogy egyre több autó jelent meg az utakon, melyek egyre gyorsabbá váltak, szükségessé vált a közlekedés irányának szabályozása, hisz enélkül a balesetek folyamatossá váltak volna. Eredetileg az összes országban bal oldali közlekedés volt jellemző, azonban a legtöbb ország idővel váltott. Magyarországon 1941. július 6-án tértek át az autósok a jobb oldali közlekedésre, kivéve a fővárost, ahol novemberig vártak az újdonság bevezetésével. A középkorban is a bal oldali közlekedés volt jellemző, azonban ennek praktikus oka volt. Az emberek többsége jobbkezes volt, így az út baloldalán haladva, az erősebb, fegyverforgató kéz ki tudta rántani szükség esetén a kardot a szembe jövőkhöz közel, így könnyebb volt védekezni egy esetleges támadáskor.

Az Egyesült Államokban az 1700-as években kezdtek átállni a jobb oldali közlekedésre, mivel a lovaskocsival való közlekedés során sokkal egyszerűbb volt így irányítani a lovakat. A rendszer bevált és 1792-ben már törvény kötelezte az amerikaiakat a jobb oldali közlekedésre. Idővel a németek is a jobb oldali közlekedés mellett döntöttek. Ettől kezdve, rövid időn belül egész Európában sor került a váltásra, mivel a legtöbb ország francia vagy német befolyásoltság alatt állt. Alapvetően a franciák ellen érzett ellenszenv vezetett oda, hogy az angolok a bal oldali közlekedés mellett maradtak.