Mikor érdemes fóliáztatni az autót?

Az elmúlt években egyre nagyobb piaca van a különböző fóliázásoknak, ám mielőtt az ember rászánja magát, hogy átadja gépjárművét egy erre szakosodott műhelynek, érdemes egy picit körbejárni a kérdést, hogy mikor is járunk jól ezzel a megoldással és kinek is éri meg igazán.

Alapvetően két fajta célból szoktak fóliáztatni az autósok – vagy épp a motorosok, hisz számukra is elérhető szolgáltatás ez -. Az egyik az nem más, mint a védelem. Főképp új kocsik esetében a hibátlan fényezést megóvandó sokan választják ezt a megoldást. Noha ma már elérhetőek más metódusok, mint amilyen például a kerámia bevonat, a fólia még mindig nagyon sokszor védelmi céllal kerül fel a gépjárművekre. Ennél sokkal prózaibb indíttatás, amikor egész egyszerűen beleszeretünk valamilyen színbe és ahelyett, hogy a fényezés rögös útján gurulnánk végig a kocsival, inkább az egyszerűbb megoldást választjuk. Ilyenkor azért vitathatatlan előny, hogy a fólia könnyedén eltávolítható és az eredeti állapot pillanatok alatt visszaállítható. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha valami nagyon extrém dizájnra esett a választásunk.

Merthogy leginkább ilyen esetben van valóban létjogosultsága a dolognak. Persze megtehetjük, hogy a gyárilag szürke autót mondjuk sima feketére fóliáztajuk át, ám azzal számoljunk, hogy ez a megoldás radikálisan nem lesz olcsóbb a fényezésnél. Ezzel szemben viszont a fóliára azért némileg jobban – vagy inkább máshogy – kell vigyázni, így ilyen esetben alaposan érdemes megfontolni, hogy belevágjunk-e. A fóliát ugyanis sokkal jobban megviseli a közvetlen UV-fény, jobban beleragad a kosz (viszont a gépi mosást, de főképp a magasnyomású kézi mosást elfelejthetjük), egyszóval oda kell figyelni, hogy a hibátlan minőség hosszan megmaradjon. Más a helyzet, ha valamilyen különleges elképzelésünk van. Ha átmenetes, vagy matt színt szeretnénk, akkor már egész másképp néz ki a megtérülés, hisz ilyen esetben a fólia jóval olcsóbb megoldás – tekintve, hogy egy gyári matt fény, már amennyiben elérhető egyáltalán bőven milliós tétel -. Ilyenkor a legésszerűbb, ha egy profi fóliás műhelybe visszük a járgányt és persze pontosan betartjuk az ott javasolt óvintézkedéseket. Így hosszú évekig gyönyörködhetünk abban a kinézetben, amit mi álmodtunk meg autónkra.