Mikor érdemes ingázni egy munkahely miatt?

Ez a kérdés egyaránt foglalkoztatja időnként a fővárosiakat és a vidékieket egyaránt, hisz munkahelyváltás kapcsán mindig nagy kérdőjel, hogy milyen távolságon belül szabad csak nézelődni az új pozíciók tekintetében.

Vannak olyan szituációk, amikor ez nem befolyásoló tényező, elsősorban akkor, amikor közelebb egyszerűen nincs állás és az anyagi helyzet nem teszi lehetővé sem a halogatást, sem a válogatást. Ilyenkor kénytelenek vagyunk belemenni a napi akár több órányi utazgatásba is, persze csak ideiglenesen, amíg nem találunk egy élhetőbb megoldást. Ám mi van akkor, amikor már nyugodtan szelektálhatunk a lehetőségek közül, ám mégis egy tőlünk ötven, vagy épp száz kilométerre lévő ajánlat tűnik a legcsábítóbbnak? Mikor éri meg elvállalni és mikor bölcsebb, ha inkább valami közelebbit keresünk helyette?

Nos, erre a kérdésre nem is olyan egyszerű megtalálni az egyetemes választ, legfőképpen azért nem, mert minden ember és minden élethelyzet más és más. Amit viszont minden ilyen szituációban kötelezően meg kell tennünk, mielőtt döntenénk, az az, hogy leülünk és számolunk – illetve összehasonlítunk -. Hisz annak nyilván oka van, hogy egyáltalán szeretnénk elvállalni azt a helyileg távol lévő ajánlatot, ez az ok pedig vagy szakmai, vagy – és ez a gyakoribb eset – anyagi. Ilyenkor nézzük a száraz tényeket. Valóban jobban járunk a plusz juttatásokkal, még úgy is, hogy napi 2-3 óra idő kiesik? Ha ebben az időben – ami akár havi 40-50 óra is lehet – inkább egy mellékállást csinálnánk otthonról, az nem pótolná a kieső pénzt? No és persze annak is alaposan járjunk utána, hogy az utazás költségét milyen formában – és meddig – téríti az alkalmazó cég, hisz ha autóval kell mennünk – és sajáttal -, akkor azzal jó, ha számolunk, hogy a benzinpénz és a kopásra kapott kiegészítés nem fogja fedezni a valódi költségeinket. Ha ennek ellenére is bőven jól járunk, akkor persze érdemes elgondolkodni, de mindenképpen egyeztessünk a családdal, hogy ők mit szólnak ahhoz, ha a napi 8 óra munka hirtelen 10-11 órára emelkedik. Ha a szakmai rész csábító, az már egy nehezebb kérdés. Hogy a fejlődésünk érdekében megéri-e feláldozni a szabadidőnk egy részét – vagy esetleg az egészet -, azt magunknak kell eldönteni, erre nem lehet látatlanban jó választ adni.