Mikor hívjunk szakembert?

Amikor komolyabb otthoni barkácsolásról, vagy épp komplett lakás, illetve házfelújításról van szó, akkor az emberben általában felmerül a gondolat, hogy amit lehet, azt inkább megcsinálna maga.

Ennek persze több oka is van, egyfelől az igazán jó szakemberek – főleg, ha teljes brigádról van szó – nagyon borsos áron dolgoznak, no és persze annak is megvan a kockázata, hogy a kivitelezés minősége esetleg nem üti majd meg azt a szintet, amit elvárnánk. Ha úgy érezzük, hogy reális opció az, hogy inkább mi magunk vágunk bele a felújításba, akkor is nagyon fontos, hogy alaposan mérlegeljük az előnyöket, illetve a hátrányokat, mert bizony bőven kijut mind a kettőből. A legokosabban úgy járhatunk el, ha mindenekelőtt utánajárunk, hogy egy megbízható – azaz ismerősök által ajánlott – mester mennyiért vállalná a feladatot. Így már könnyebben tudunk a későbbiekben kalkulálni.

Lehetőség szerint minden munkafolyamatra kérjünk árajánlatot, azaz ha szükséges, akkor villanyszerelőtől, kőművestől, hideg, vagy melegburkolótól is legyen a kezünkben egy ajánlat, hisz a kalkuláció ezek alapján lehetséges csak. Ha ezzel megvagyunk, akkor nagyon alaposan fontoljuk meg, hogy mi az, amit tényleg meg tudunk csinálni. Nem biztos ugyanis, hogy szerencsés a saját lakásunkon kísérletezni mondjuk a villanyszereléssel – de a festéssel se -, ha semmi tapasztalatunk nincs, hisz könnyen lehet, hogy a végén így dupla annyiba fog kerülni. Ha már tudjuk, hogy mi az, amit mi magunk is kiváló minőségben el tudunk végezni, akkor jön az utolsó és egyben talán legfontosabb lépés, amiről nagyon sokan hajlamosak megfeledkezni. Ez pedig az anyagiak számba vétele. A képlet ugyanis korántsem olyan egyszerű, hogy mondjuk mi meg tudjuk csinálni a burkolást egy hónap alatt, ezzel spórolunk x összeget a szakin és jól jártunk. Eközben ugyanis nekünk kiesik egy hónap munka, azaz egy havi bevétel. Ha ez a bevétel magasabb lenne, mint amennyiért a szakember megcsinálja a burkolást, akkor nem érdemes magunknak megoldani, hisz pénzben nem jövünk ki jól. A lényeg tehát, hogy minden ilyen esetben kalkuláljunk, és mindig számítsuk bele a saját időnket is, hisz mi sem dolgozunk ingyen, még akkor sem, ha a saját ingatlanunkon tevékenykedünk.