Mikor jön el a hozzátáplálás megkezdésének ideje?

Csakúgy, mint a legtöbb kisbabákkal kapcsolatos témában, a hozzátáplálás kérdéskörében is vérre menő harcokat képesek vívni egymás között az anyukák. Ez főként azért lehetséges, mert a szüleink módszerei és az aktuális ajánlások nem egyeznek meg. Illetve sajnos az orvosok és védőnők véleménye is megoszló. Azoknak azonban, akik bizonytalanok, érdemes a WHO (Egészségügyi Világszervezet) aktuális ajánlásait venni alapul.

A WHO ajánlásai szerint a csecsemők hozzátáplálását hat hónapos korban kell megkezdeni, illetve ettől a kortól lehet megkezdeni, de ekkor még mindig nem kötelező. Eddig a korig a kizárólag anyatejes vagy annak hiányában a tápszeres táplálás az ajánlott. Ebben a tekintetben egyáltalán nincs különbség a babák hozzátáplálása között. Ezt a kort nagyon sokan nem győzik kivárni. Nekik azonban fontos tudniuk, hogy a gyermek emésztőrendszere valamikor négy és hat hónapos kor között érik meg a szilárd táplálékra. Az emésztőrendszerében ugyanis ekkor jelennek meg azok az enzimek, amelyek képesek azt lebontani. Hogy ezen az intervallumon belül pontosan mikor, az egyénfüggő. Ezért is ajánlott inkább megvárni a hat hónapos kort, hiszen ekkorra már biztosan képes megemészteni az új élelmiszereket.

Mindazonáltal négy hónapos kor előtt pedig semmi sem indokolhatja a hozzátáplálás elkezdését. Azoknak pedig, akik nem szeretnék kivárni a hat hónapot, de nem is szeretnének túl korán enni adni a babájuknak, érdemes figyelni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a csecsemő megérett a hozzátáplálásra. Ezek a jelek között található az, hogy a baba nem löki ki a szájából automatikusan a szilárd ételt (ez egy reflex a fulladás elkerülése érdekében), stabilan ül kitámasztás nélkül is, aktívan érdeklődik a felnőttek által fogyasztott ételek iránt, és a bevitt táplálék nem köszön vissza egy az egyben a gyermek székletében.

A hozzátáplálást nem kell siettetni. A gyereknek egész életében lehetősége lesz különféle szilárd táplálékok fogyasztására, azonban csak csecsemőkorban van lehetősége a kizárólag anyatejes (tápszeres) étkezésre. A túl korai hozzátáplálás a későbbiekben egyébként is különféle problémákhoz vezethet.