Mikortól ehet a baba joghurtot?

Minden szülő életében hatalmas mérföldkő, amikor a babája az anyatej (vagy a tápszer) mellett megkezdi a hozzátáplálást és elkezd más ételeket is fogyasztani.

Rendkívül izgalmas időszak ez, és szülőként azon kapjuk magunkat, hogy ezerféle irányból – szaklapokból, barátoktól, családtagoktól – áramlik felénk az információ, melyek nem ritkán ellentmondanak egymásnak, így az első időszakban könnyedén elbizonytalanodunk, hogy mikor mit adhatunk a kicsinek és melyik táplálék típust mikor vezethetjük be. Ebben a bizonytalansággal teli időszakban remek megoldásnak tűnik a joghurt – amelyet a legtöbb baba szívesen fogyaszt -, ám csak addig a pillanatig, míg valaki rá nem világít, hogy a tejtermékek bizony tiltólistásak. Valójában azonban néhány tejterméktípus rendben van a csecsemők számára.

A tej ugyanis akadályozhatja a vas felszívódását, és nehezen is emészthető a csecsemők számára. Ez azonban nem igaz mindenre, ami tehéntejből készült. A joghurt szerencsére jó választás a csecsemők számára, amennyiben a teljes zsírtartalmú, cukrozatlan fajtát választjuk. A joghurt egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a baba agyának fejlődéséhez – emellett pedig kellő energiát biztosít a gyerkőc megnövekedett mozgásigényéhez -. A joghurt emellett számos olyan kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaz, amelyre a csecsemőknek szükségük van az étrendjükben, például kalciumot és D-vitamint. Az egészséges fejlődéshez a babának 6 hónapos korában naponta körülbelül 260 mg kalciumra van szüksége. A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok fejlődéséhez, és csak a táplálkozással nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni. Azonban bármilyen módon növeljük a D-vitamin bevitelt, az előnyös a gyermek számára. Minden esetben olyan joghurtot válasszunk, ami élőflórát tartalmaz – ez rendszerint rá is van írva a dobozára -, hisz a probiotikumok a csecsemők számára is előnyösek, segítik megóvni a bélflóra egészségét, gátolják a hasmenés kialakulását és a kólika megelőzésében – illetve a tünetek enyhítésében – is nagy szerepük van. Bátran adjunk tehát joghurtot a gyermeknek, de nagyon figyeljünk oda arra, hogy ne csökkentett zsírtartalmút válasszunk és mindig maradjunk a cukrozatlan verzió mellett.