Milliókat érnek Hitler festményei

Kevesen tudják, hogy Hitler fiatalkorában festett és nemrég milliós nagyságrendű összegekért keltek el a festményei. A 20. század egyik legvéresebb kezű diktátoráról köztudott, hogy fiatalkorában szeretett festeni. Csendéleteket, és néptelen utcákat festett. Emberalak sosem szerepelt a képein.

A bécsi akadémiára készült, festészet tagozatra, oda azonban sosem vették fel. Az akadémia szerint képei távol álltak a művészi színvonaltól. Az után, hogy a náci ámokfutást megélte Európa, Hitler képeinek az ára is felemelkedett, a diktátor élete és ámokfutása, mely több millió ember sorsát határozta meg a képekre is átsugárzott. Életében körülbelül 3000 festményt készített, ebből 700 őrződött meg, és kelt el jelentős összegekért aukción. Annyira jelentőségteljes személyiség volt, hogy már életében hamisították a képeit, és stabil vevőköre volt.

Egy németországi árverésen több képét árverezték el. 120 millió forintnak megfelelő összegért keltek el a képek. 30 millió forintért, egy palotáról készült képe kelt el, egy virágcsendélet pedig 23 millió forintért került kalapács alá. A kastélyt ábrázoló kép kínai tulajdonba került, ezen kívül brazil, francia, német ajánlattevők is voltak az aukción. Hitler képei, még ha némi tehetségről is árulkodnak, nagy vonalakban elszámított képek. Témái tényleg silányak, mértanilag rosszul méretezettek a képeken szereplő, ábrázolt tárgyak. Hitler a 20. század elején foglalkozott festészettel, az elárverezett képek főleg ebből az időszakból származnak. A bukott festő végül bukott diktátor lett, de hihetetlen, hogy milyen magas összegeket képesek adni egyesek a festményeiért. Hitlernek óriási személyi kultusza volt életében. A híres emberek körül minden felértékelődik. Ez lehet az oka a magas összegű képvásárlásoknak. Így kelhettek el több millió forintokért egy zsarnok, egy tömeggyilkos képei.