Milliókat érő hányadék – az ámbráscet ajándéka

Ha a tengerparton sétálgatunk, figyeljünk arra mi van a lábunk alatt. találhatunk különleges formájú kagylókat, vagy éppen rábukkanhatunk egy nagy darab megkeményedett bálnahányadékra, ami akár több millió forintot érhet.

Az ámbráscet beleiben található ámbra, vagyis a szürke borostyán gyúlékony, zsíros anyag. Mivel sűrűsége kevesebb, mint a vízé, a tengerekben lebegve vagy a partra sodorva találhatunk rá. Nagyon ritka anyag, kilogrammjáért 60-80 ezer eurót dollárt fizet az élelmiszeripar. Egy ausztrál házaspár 14,75 kg ámbrára lelt a tengerparton. A hatalmas cet 60 millió forintnyi anyagot hányt a partra. A beszámolók szerint az ámbrának nagyszerű illata lesz, miután az ürülékszag elmúlik. Évszázadok óta használják a parfümgyártásban, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. A korai újkor Angliájában el is fogyasztották: édességeket, pudingot, jégkrémet ízesítettek vele. Keleten főként fűszerként használják.

Az ámbra a nagy ámbráscet bélrendszerében képződő anyag. Az állat általában valamilyen kemény anyagtól szeretne megszabadulni – valószínűleg az elfogyasztott puhatestű táplálék – tintahal, polip – kemény szájszerve emészthetetlen és olyan éles, hogy megsérthetik az állat beleit, azért egy ambrein nevű anyagot választanak ki, ami bevonja a kemény tintahalcsőröket, ezt hányja ki a cet. Az fekete, nyúlós anyag a víz tetején úszik, a nap és a sós víz hatására megkeményedik, színe is világosszürkére fakul. Mivel a cethányadék nagyon ritka, az illatszergyártók kénytelenek szintetikusan előállított anyaggal helyettesíteni az ámbrát. Kanadai tudósok balzsamfenyő kivonattal kísérleteznek az ámbra kiváltására. A balzsamfenyő génje élesztőbe oltva lehetővé teszi a kivonat ipari méretű gyártását, így kiváltva a méregdrága cethányadékot.