Milyen a francia vidéki építészet?

A francia vidéki otthonok fényűző, mégis könnyed stílusukról, természetes kőből készült homlokzatukról és elegáns, rusztikus belső terükről évszázadok óta híresek inspirálják a házépítőket és lakberendezőket – valamint továbbra is inspirálják a modern parasztházat és kopott, elegáns belső teret, ami manapság rendkívül népszerű trend.

A francia vidék – konkrétan Provence – ihlette francia vidéki házak visszafogottabbak, lakottabbak és finomabbak, mint a luxus, díszes belső terek és külsőségek, amelyek általában a francia építészethez és dekorációhoz kapcsolódnak. A természetes finomságok, az egyszerű, semleges színpaletta és a természetes környezetükből fakadó komoly ihlet által meghatározott francia vidéki házak elmaradnak a fényűző párizsi otthonokban található luxusától. A francia vidéki építészet és design rengeteg ihletet merít a természetből. Ennek megfelelően a francia vidéki otthonok általában keverednek a környezetükkel. A francia vidéki házak tipikusan egyszerű kőből vagy téglából állnak. Mivel a szimmetria kulcsfontosságú elem számos francia stílusban – a francia stílusú kertektől a francia gyarmati stílusig – a homlokzat általában lapos.

A francia házak számos stílusában rendkívül magas, lejtős tető található, amelyek mind a négy sarka a föld felé mutat. A francia vidéki tetőket agyaggal, hordó alakú cseréppel fedik, amelyek átfedésben vannak a többszintű hatás elérése érdekében, és vörös, barna vagy bézs színűek. A francia vidéki házak magas, téglalap alakú ablakai nemcsak növelik a szerkezetek szimmetriáját, hanem magasabbnak is tűnnek. Az első és a második emeleten található ablakok általában tökéletesen illeszkednek egymáshoz, és gyakran boltívekkel vagy fa redőnyökkel vannak díszítve. A francia vidéki otthonok esetében nagyon gyakran két kémény található – egy a ház mindkét oldalán.