Milyen a Hacienda építészet?

A fehér stukkó falakról, vörös agyag tetőcserepekről és a nehéz, rusztikus fa építőelemekről ismert a Hacienda stílusú otthon, amely rendkívül népszerűek az Egyesült Államok délnyugati részén – valamint Kaliforniában és Floridában – már évtizedek óta.

A spanyol gyarmati építészet, a spanyol építészet és a spanyol gyarmati újjáéledés építészetével számos jellemzővel megegyezően a Hacienda építészet hosszú múltra tekint vissza olyan országokban, mint Spanyolország és Mexikó, de az 1600-as évek és az 1800-as évek közepe között eljutott az Egyesült Államokba. Mint korábban említettük, országszerte tapasztalhat földrajzi különbségeket a Hacienda stílusú otthonokban, de sokan megtartották az eredeti elemeket. A Hacienda építészet néhány jellemzője a következő: a Hacienda stílusú otthon egyik legismertebb jellemzője az alacsony hajlásszögű tető, kézzel készített, vörös agyag tetőcseréppel. A cserepek olyan alakúak, mint egy cső fele, így meg tudják ragadni a hűvös levegőt, így nem engedik be a házba. Mivel az agyagtetők hajlamosak a szivárgásra, azok a legmegfelelőbbek a meleg, száraz környezetben.

A hagyományos Hacienda otthonokban mindig vastag, vályogfalak voltak fehér stukkóval. Amellett, hogy a vályog könnyen elérhető építőanyag, a vastag, fehér falak ideálisak forró, napos éghajlatra. A napsütéses napokon a falak visszatartják a hűvös levegőt. Éjjel nagyon lassan a napból felszívódó meleget engedik a házba. A nehéz faajtók és a fagerendák általában a Hacienda stílusú otthonokban használt elemek. Mivel a stukkó falakat nem gyakran készítik faburkolattal, fali és mennyezeti tartóként gerendákat használnak. Ráadásul ezek meleget és textúrát adnak az egyszerű Hacienda belső és külső falakhoz. A legtöbb Hacienda stílusú otthon nagyon kevés és nagyon kicsi ablakkal rendelkezik. Miért? Ha csak néhány kicsi ablak van, kevés szellő juthat be az otthonba, és megakadályozza, hogy a közvetlen napfény túlságosan felmelegítse a teret.