Milyen a megtévesztés a digitális világban?

A közösségi média csatornáit nem figyelik eléggé, így bárki bármit közzétehet. Egyre nehezebb elkülöníteni az igazságot a fikciótól, így az olyan üzenetek, mint „Mark Zuckerberg megosztja önnel millióit, ha továbbítja ezt az üzenetet”, egyre gyakoribbá válnak – és egyesek még el is hiszik őket.

Ezek azonban álhírek. Tudja meg, mi a megtévesztés, hogyan lehet online felismerni, és mit kell tennie, ha látja. A megtévesztő üzenet egy olyan üzenet, amely megtéveszti az embereket, hogy arra gondoljanak, hogy valami igaz, amikor valójában nem. Az ilyen megtévesztő dolgok lehetnek pletykák, városi legendák, áltudományok stb., amelyeket igazságként fogadnak el. A XVII. Században a megtévesztés (hoax) azt jelentette, hogy „csalni”. A szó lényege azóta sem sokat változott. A hazugságok vírusként terjednek, mert erős emberi érzelmekkel játszanak, például kapzsisággal és büszkeséggel. A csaló általában történetet fabrikál és érzelmi nyelvet használ. Homályos információkat használhatnak hazugságuk elrejtésére, vagy hamis forrásokkal hamis hitelességet vagy tekintélyt kölcsönözhetnek.

A következő lépés, ami miatt sikeres a megtévesztés a sürgősség érzetének megteremtése. Általában a csaló arra kéri Önt, hogy továbbítsa az üzenetet másoknak, vagy letöltse a hamis szoftvert. Kiemelhetik a „következményeket”, ha nem azt teszi, amit kértek. A megtévesztő e-maileket általában csaliként használják a social Engineering támadásokban, és nem igazán veszélyesek, hacsak nem hiszi el, amiket írnak. Például felhasználhatók adathalász kísérletként, hogy meggyőzzék Önt, hogy kattintson egy hamis URL-re, vagy töltsön le egy gyanús dokumentumot. Ezt felhasználhatják személyes adatainak, például bejelentkezési adatok, jelszavak és hitelkártyaadatok ellopására.