Milyen az ideális lépésfrekvencia a fogyni vágyok számára?

Ma ebben a high-tech világban már nem okozz gondot egy futó számára a lépésszám mérése. Számtalan opció közül válogathatunk, mint okos órák, okostelefonok. A lépésfrekvenciával alapvetően azt számoljuk, hogy egy perc alatt hány lépést teszünk meg.

Egy-egy edzés alkalmával, főleg, ha nem csak hobbiként sportolunk, akkor nem árt tudnunk, hogy mit kell megfigyelnünk és, hogy mi az optimális számunkra. A köztudatban viharként tarolt végig a bűvös 180-as szám. Igen ám, de ez azon be nem veszi figyelembe, hogy mindenkinél eltérő lehet, hogy milyen tempóban fut az illető, hogy milyen szinten és tartalmaz-e emelkedőket, illetve, hogy mekkora a testmagassága. Ezeket a tényezőket mind figyelembe kell, hogy vegyük, mivel mind befolyásolják a lépésszám frekvenciáját. Elég csak a logikánkra bíznunk magunkat, hogy minél magasabb a futó, annál kevesebb lépés alatt tudja teljesíteni, ugyanazt a távot, mint egy alacsonyabb illető.

Továbbá a tempótól is függően változhat a lépésszám, ha lassabban futunk, akkor nem biztos, hogy teljesítésre kerül a 180-as lépésszám. A tempót a lépésszám és lépéshosszal növelhetjük. A lépésfrekvencia figyelésének egyik legfontosabb tényezője, hogy csökkenthetjük vele a futás által keletkezhető sérüléseket. Főként a térdet és a csípőt kímélhetjük vele, mivel tudományos tények támasztják alá, hogy a lépésszám növelésével akár 10%-al csökken a becsapódási erő. Mára már számtalan applikációt tölthetünk le a telefonunkra, melyekkel, figyelemmel kísérhetjük a teljesítményünket a megfelelő fogyás érdekében. Illetve az interneten táblázatok segítségével, könnyedén leellenőrizhetjük, hogy mi az ideális lépésszám a mi magasságunkhoz és a tempónkhoz mérten.