Milyen az olaszos építészet?

Az olaszos stílusú építészet egy népszerű 19. századi stílus, amelyet a 16. századi olasz reneszánsz építészet ihletett és a toszkán vidék parasztházaiból származó festői hatásokkal kombinálták.

Ez a viktoriánus korszak stílusa, amely Nagy-Britanniában kezdődött és elterjedt az egész világon, elősegítette a romantizált múltból származó építészeti elemek használatát olyan épületek létrehozására, amelyek alternatívát kínáltak a klasszikus építészet uralkodó formalitására. Ez kevésbé merev építési formák és alaprajzok átfogását jelentette, valamint a természetes tereprendezés hangsúlyozását, amit a hely megengedett. Az olaszos stílus Angliában terjedt el majd egész Észak-Európában, a Brit Birodalomban és az Egyesült Államokban, ahol az 1860-as években a polgárháború után Amerikában a legnépszerűbb stílus lett. A stílus nagyrészt az Egyesült Államokban volt népszerű, népszerűségéről a az olasz stílus bajnokai írtak, mint például a New York-i építész, Andrew Jackson Downing The Country Architecture of Country Houses (1850) című művében.

Az Egyesült Államokban ragyogó példákat találhat az olaszos építészetre, például a New York-i Brooklyn Heights környékén; a washingtoni East Capitol Street NE 600-os tömbháza, vagy éppen Cincinnati-ben és az ország egész területén olyan helyeken, mint San Francisco vagy éppen New Orleans. Általában téglából vagy fa táblából készültek az olaszos stílusú házak, amelyek két-négy emeletesek voltak. Magas megjelenésűek voltak finom, lejtős tetőkkel. Mély eresszel rendelkeztek, kiemelkedő dekoratív tartókkal és széles karnisokkal. A bejáratok dekoratív részletekkel, például oszlopokkal, tartókkal, valamint emelt emeletes tornácokkal és duplaajtókkal is rendelkeztek. Kupolái vagy tornyai is lehettek az olaszos stílusú háznak. Magas, keskeny, téglalap alakú vagy íves ablakai voltak. Dekoratív ablaküvegjeik gyakran voltak díszítettek.