Milyen energetikai követelményekről kell tudni 2022-ben bővítés esetén?

Házépítés vagy jelentős felújítás esetén érdemes tisztában lenni az energetikai követelményekkel. Aki nincs tisztában az energetikai követelményekkel, az komolyan megütheti a bokáját. Az építészeknek, építészeti területen dolgozóknak, háztulajdonosoknak különösen hasznos tudás.

Energetikai követelmények bővítés esetén 2022 – A hozzáépítés és felújítás nagyságától függően 2022 júliusától kétféle lehet az energetikai követelmény bővítéskor.

Fontos információ, hogy a régi és az új épület résznek is egyaránt legalább BB energetikai osztályúnak kell lennie, annak érdekében, hogy megkapja a használatba vételi engedélyt.

Ha mindössze kisebb bővítésről, illetve kisebb felújításról van szó, akkor az energetikai követelmények kizárólag a bővítéssel érintett szerkezetekkel szemben állnak fenn. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges az energia szükséglet kis részét sem megújuló energiaforrásból fedezni.

Kizárólag a felújítással érintett szerkezetnek kell megfelelnie az energetikai előírásoknak, tehát a teljes épületnek nem.

Na, de mi számít jelentős felújításnak és jelentős bővítésnek?

Jelentős felújításnak az számít, ha az energetikai korszerűsítés a határoló szerkezetek több, mint 25%-át érinti.

Jelentős bővítésről pedig akkor beszélünk, amikor az épület hasznos alapterülete legalább a duplájára nő.

Amikor arról van szó, hogy megújuló energiaforrást kell használni, akkor tisztában kell lenni azzal is, hogy mik azok a megújuló energiahordozók.

Ilyenek például a fapellet, a nap-, víz- és szélenergia, illetve a biomassza. A családi házak esetében a megújuló megoldások a napkollektor, napelem, hőszivattyú vagy a fatüzelésű kazán. Bővebb információkért látogasson el az energetikai-tanusitvany-veszprem.hu weboldalra!