Milyen funkciót tölt be a vízszivattyú a gépjárműben?

Az autóban vannak olyan alkatrészek, melyek elengedhetetlenek a gépjármű biztonságos működése érdekében. A vízszivattyú is ilyen fontos alkatrész, mely a hűtőfolyadékot szüntelenül keringeti, így a motor nem melegszik túl. Mivel ilyen fontos ez az alkatrész, ezért meghibásodása esetén azonnal ki kell cserélni!

Vízszivattyú funkciója a hűtőfolyadék folyamatos keringetése a vízhűtő és a motorblokk alkotta rendszerben. Mindez elengedhetetlen a motor működése közben, hiszen enélkül a motor túlmelegedne és rövid időn belül tönkre menne. A vízszivattyú működéséhez elektromos áramra van szükség, ezért, ha a vízszivattyú meghibásodik, akkor először is valamilyen elektronikus hibát kell keresni. Ugyanakkor azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy maga a szivattyú hibásodott meg. A vízszivattyú nem egyik pillanatról a másikra hibásodik meg, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. A meghibásodás egyértelmű jelei, ha a hűtőfolyadék hőmérséklete a műszerfalon a veszélyesnek jelzett tartományba emelkedik, illetve, ha a motor túlmelegszik. A vízszivattyú esetében a javítás nem opció, mindenképp új alkatrészt kell rendelni és kicserélni a régit.

A vízszivattyú házában a hűtőfolyadék mellett egy forgó lapátkerék is található. Amiről szó van, gyakorlatilag egyszerű fizika, ugyanis centrifugális erőnek által a forgó lapátkerék kipasszírozza és a hűtőkörbe keringeti a folyadékot. A hűtőfolyadék először a hűtőből, illetve a termosztáttól érkezik a lapátkerékhez. Ma már gyakori megoldás, hogy a vízpumpába több csapágyat is behelyeznek Ahogy már fentebb is említettük, a vízszivattyú nem javítható alkatrész, ezért meghibásodása esetén, mielőbb minőségi alkatrész után kell nézni. Ehhez azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a kínálatot!