Milyen káros hatásai vannak az energiaital fogyasztásnak?

A szakértők egyöntetűen azt javasolják, hogy csak alkalmanként szabad fogyasztani az energiaitalt, mivel hosszútávon nagyon sok káros hatása lehet. Az elmúlt években az energiaitalok elképesztő népszerűégre tettek szert, elsősorban a fiatalok körében.

Energiaital káros hatásai kapcsán csak kevesen tájékozottak, ami komoly probléma, különösen azért, mert elsősorban a 18 és 24 év közti korosztály fogyasztja rendszeresen az energiaitalokat. A megterhelő szellemi, illetve fizikai munkát végzők és fáradékony emberek körében az energiaital tökéletes alternatívát jelent a koncentrációs szint és az energiaszint növelésére. Legalábbis a marketing kommunikáció ezt ígéri. Viszont a táplálkozási tanácsadók óvva intenek a túlzásba vitt energiaital beviteltől. Nagyon sokan keverik az energiaitalokat a sportitalokkal, ami nagy hiba. A sportitalok jót tesznek a szervezetnek, mivel nem tartalmaznak koffeint, ellenben ásványi anyag pótlás által támogatják a szervezetet, valamint cukortartalmuk is alacsony. Ezzel ellenben az energiaitalokban bőven van cukor és több koffeint tartalmaznak, mint két presszó kávé.

Számos kutatás igazolta, hogy a túlzásba vitt koffein nehezíti az elalvást és az alvás minőségre is kihatással van. Emiatt még több koffeint visz be az ember a szervezetébe, így gyakorlatilag létrejön egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz a menekvés. A túlzásba vitt koffein súlyos szívritmus zavarhoz is vezethet. Elsősorban a koffein és a cukor káros hatásaira koncentrálnak a kutatók, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a többi összetevő sincs jó hatással a szervezetre. A Texasi A&M egyetem kutatása rávilágított, hogy tizenhét vizsgált energiaital közt egy sem volt, ami ne okozott volna nagy mennyiségben magas vérnyomást, szívritmuszavart és egyéb szívvel kapcsolatos problémákat!