Milyen köretet fogyasszunk leggyakrabban?

Ahány ember, annyi kedvenc köret. Azt, hogy melyiket szeretjük a legjobban, nagyon sok minden befolyásolja. Szerepet játszik, hogy gyerekkorunkban mihez szoktattak hozzá minket – ahogy az sem elhanyagolható, hogy az iskolai menzán melyiket utáltatták meg velünk -, az egyéni ízlésünk, no és persze az ország, ahol, élünk, no és a szokások is.

Talán mondanunk sem kell, de például Olaszországban egyértelműen a tészta diadalmaskodna, míg ha kelet felé indulunk el, akkor egyre gyakrabban kapjuk azt a választ, hogy csakis a rizs lehet egy főétkezés tökéletes kiegészítője. Hazánkban ugyanakkor még mindig a kenyér áll az első helyen – tulajdonképpen nincs még egy olyan nemzet, ahol ekkora kultúrája lenne a kenyér fogyasztásának – ám erőteljesen terjed a tészta, illetve a rizsfogyasztás is. Szerencsére az egészségesebb – ám sajnálatos módon drágább – köret alternatívák is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, így újra reneszánszát éli a köles, de a bulgur is sok tányéron helyet kap napjainkban.

Annak eldöntése, hogy melyik a legegészségesebb, nem egy egyszerű kérdés. Kis mennyiségben fogyasztva egyik sem okoz problémát – feltéve persze, hogy nem vagyunk allergiásak, hisz például a glutén érzékenyeknek nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen köretet esznek -. Ha azonban rendszeresen, nagy mennyiséget eszünk, akkor érdemes meggondolni, hogy melyik köretet választjuk, hisz míg egy fehér kenyér okozhat gondot az emésztésünknek – és a testsúlyunknak -, addig egy teljes kiőrlésű már egész másképp hat a szervezetünkre. Ám a köretválasztásnál sokkal fontosabb a mennyiség – azaz hogy egy-egy étkezés során mekkora adagot fogyasztunk -, illetve az, hogy mennyire teljes a bevitelünk. Sokkal jobban járunk ugyanis, ha rendszeresen fogyasztunk nagy adagban zöldségeket és gyümölcsöket a fehér kenyér mellé, mintha teljes kiőrlésű kenyeret ennénk, ám szinte kizárólag nehéz füstölt áruval, mellőzve a rostban gazdag zöldségeket és vitamindús gyümölcsöket. A kulcs tehát a változatos, teljes étrend, erre figyeljünk oda nagyon.