Milyen szabályok vonatkoznak az elektromos rollert használókra?

Az elektromos rollerek nagyon elterjedtek az utóbbi időben. Nagy városokban is potom összegért igénybe vehetők a gyűjtőpontokról, de természetesen sokan szereznek be saját darabot, hisz gyorsabb, mint a lábbal hajtott változata, s az ember mégis csak a jó levegőn van használat közben és még a környezet sem látja kárát az üzemeltetésének.

Részletek ide kattintva olvashatók, az alkatreszek.hu weboldal bejegyzése között. Akik ismerik ezt a közlekedési eszközt, nyilván tisztában vannak az előnyeivel, de vajon a használatára vonatkozó szabályok mennyire ismeretesek a rollerezők körében? Sajnos jelenlég még nincs rá külön szabályzat. A problémát főként az okozza, hogy nem tudni mely kategóriába sorolható be ez a járgány. Jól látható, hogy nem bicikli, de merőben eltér a hagyományos rollertől is, hisz amellett, hogy nem lábbal kell hajtani, jóval gyorsabb is. A hagyományos változat a gyalogos kategóriába esik, ez pedig semmiképp sem odavaló.

Mivel motor hajtja, kizárt, hogy a gyalogosokra vagy kerékpárosokra vonatkozó szabályokat húzzák rá az elektromos rollerre is. Felmerült a segédmotoros kerékpárhoz hasonlítás lehetősége is, s hogy a motor szabályait kellene alkalmazni az elektromos rollernél. Ennek fényében valószínűleg a teljesítménye alapján próbálják valamely skatulyába illeszteni. Hogy melyikbe, az majd idővel kiderül. Addig is minden közúton haladó legyen körültekintő, bármilyen közlekedési módot is részesít előnyben! S így elkerülhetők az esetleges balesetek. Amit tehetnek a használóik, hogy az út jobb oldalán közlekednek az elektromos rollerrel, vagy ha van számukra kijelölt sáv, akkor pedig ott száguldoznak vele. Ha sikerül a kategóriába sorolás, a következő eldöntendő kérdés az lesz, szükséges-e hozzá jogosítvány. De ez már a jövő zenéje…