Milyen színűre fessük a házunkat?

Egy új ház építésénél vagy egy régi, illetve meglévő felújításánál, az egyik fő kérdés, hogy milyen színűre fessük a külső falakat. A házunk külső falait nem csak azért festjük be, mert szeretnénk szépnek látni, egy jó esztétikai hatást kihozni belőle, de azért is, mivel ezzel védelmet nyújthatunk a falak megóvására. Ezzel pluszba még a ház értékét is növeljük.

A szín választás leginkább hosszabb időre szokott szólni, mivel egy ilyen munkálat elvégzése nem csupán pár ezer forintba kerül, ezért alaposan fontoljuk meg. Sőt még azért is, mivel a rossz döntéssel bizony mindennap majd szembesülnünk kell. Leginkább a háztulajdonosok a sárga vagy zöld szín mellett döntenek, viszont ennek is számtalan árnyalata közül kell választanunk. A döntés meghozatala során, vegyük figyelembe az épület építészeti jellegét, a korát, méretét és formáját. A régi felújított, kocka alakú házaknak, például jól állhatnak a merészebb színek, még ez egy nagy emeletes háznál, kissé túlzónak számítana.

Az első és legfontosabb, hogy alaposan vizsgáljuk át a házunkat, vegyük figyelembe a nyílászárók színét, mivel egy zöld színű ablakhoz, nem épp célszerű rózsaszín falfestéket felvinni. A fehér, műanyag ablakokhoz, ajánlatos pasztellszíneket választani, a sötét ablakok mellé pedig a világosabb árnyalatok mellett dönteni. A színválasztáshoz először kapunk egy színskálát, viszont erről nehéz lehet a döntést meghozni, és lehet, kicsiben szebben néz ki, mint mintha nagy felületen látnánk ugyanazt az árnyalatot. Célszerű a házunkról képet készíteni, minél nagyobbat, majd ezt kiszínezni, így már azonnal szembesülhetünk azzal, hogy a későbbiekben, illetve nagyobb méretben is tetszeni fog-e nekünk a választásunk. Azok számára, akik otthonosan mozognak a képszerkesztő programok használatában, ezt a színezést számítógépen is elvégezhetik, így szinte élethű képet kaphatnak a végeredményről.