Milyen takarítási feladatokat érdemes elvégezni ősszel?

Az ősz az ideális szezon ahhoz, hogy otthona tiszta és hangulatos legyen télire és az ünnepi szezonra, valamint a teljes háztartási munkákat is el lehet végezni, amelyeket a nyári vakáció során esetleg elhanyagoltunk.

A nyári hőség elmúlt, és az időjárás még mindig enyhe ahhoz, hogy a szabadban tartózkodjon, de mégis készen álljon a hideg időre. Míg egyes területek egész évben élvezhetik a kültéri életteret, sok helyen ez nem lehetséges. Az évszak változásával válasszon egy száraz, napsütéses napot, hogy a kültéri bútorok megfelelő tisztítást kapjanak a tárolás előkészítéséhez. Különösen fontos a foltok kezelése, mert ha több hónapig maradnak a kárpiton vagy a kültéri napernyőn, rendkívül megnehezíti a feladatot. Ahogy kertje szunnyad a téli hónapokban, ugyanúgy gyep és a kerti felszerelés is pihen. Itt az ideje, hogy minden szerszámot megfelelő tisztításnak vessünk alá, és elvégezzük a szükséges javításokat. A fűnyírókat és a gázüzemű berendezéseket megfelelően kell kezelni, hogy a tavasz első megérkezésekor csúcsformában legyenek. Az őszi levelek addig szépek, amíg el nem dugaszolják az ereszcsatornákat és a lefolyókat. A levelekkel és fenyőszalmával töltött ereszcsatornák a rendetlen megjelenésen túl nedvességet és penészproblémákat okozhatnak a házban, amelyek rothadó fát és tetőszivárgást okozhatnak.

Lehet, hogy az esés során többször ki kell tisztítania az ereszcsatornákat, mivel a levelek folyamatosan hullanak. Mindig ügyeljen a biztonságra és egy nagyon erős létrát használjon. Ha van szabadtéri medencéje, gyógyfürdője vagy vízellátása, amelyek nem fűtöttek, engedje le a vizet, vagy használjon fedelet. Szánjon időt a szabadon álló csövek és csapok téliesítésére a költséges javítások elkerülése érdekében. Sok házban még mindig vannak viharablakok és ajtók, amelyeket fel kell szerelni, hogy segítsenek a hőszigetelésben és az energiahatékonyabbá tételben hideg időben.