Milyenre fessük a gyerekszobát?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a színek fiziológia hatással vannak az emberre. Ez nem csak a felnőttekre érvényes, de a gyerekekre, sőt a csecsemőkre is. Ezért nem árt, ha tudatában vagyunk, hogy egyes típusok, milyen hatást gyakorolhatnak.

A szoba színének kiválasztásával, nem csak annak kinézetét határozzuk meg, de hangulatát is. Először is, mielőtt döntenénk, vegyük figyelembe a helyiség nagyságát. Ha nagyobb térrel rendelkezünk, válasszunk a meleg színek közül, mint a piros, sárga vagy a narancssárga. Ezek erősebbnek, élénkebbnek mondhatóak, amiket remekül lágyíthatunk bézzsel, krémmel vagy barnával, összhangot teremtve ezzel. Használjuk fantáziánkat, hisz a szoba színe a baba vizuális képességének fejlesztéséhez is hozzásegíthet. A zöldet legtöbbször a fiú szobákban alkalmazzák. Ez világosabbá teszi a helyiséget, nyugalmat áraszt és nem csak a fiú szobákba lehet tökéletes, de a lányszobákba is megfelel. Ha kicsit fel szeretnénk dobni, csempésszünk bele egy kis pirosat vagy narancssárgát.

A kék színre szintén a nyugtató hatás a jellemző. Segíti a baba nyugodt alvását, viszont lelassítja az anyagcserét. A kéket sem csak a fiúszobánkban használhatjuk, például a pasztellkéket kombinálhatjuk rózsaszínnel vagy sárgával, ami mindjárt nőiesebb hangulatot teremt. A rózsaszín és a lila, a kislányszobák kedvence. Ezek is nyugtatóak, és bátran kombinálhatóak, más színekkel. Árnyékolja pasztellszínekkel, amivel hozzájárul, hogy a színek túl nagy hatást gyakoroljanak a picikre. A piros melegséget ad, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a légzést, és még a vérnyomást is megemelheti, ezért bánjunk óvatosan vele. Inkább a lágyabb árnyalatait válasszuk. Egy sárga szobával boldogságot idézhetünk, még a kisebb szobákat is nagyobbá és világosabbá varázsolhatjuk. Ez a szín nagy hatással van a gyerekekre és a csecsemőkre, ezzel is bánjunk óvatosabban, ne a rikítós árnyalatai mellett döntsünk.