Minden a ribiszkéről

Minden ember számára fontos az egészség, és ahhoz, hogy az immunrendszer erős és ellenálló legyen a betegségekkel, vírusokkal szemben, fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Nagyon sok olyan gyümölcs van, amely hazánkban is megterem. Ilyen például a ribizli vagy más néven ribiszke is, amely minden nyáron terem a kertekben.

A ribiszke a kőtörőfű virágúak rendjébe tartozó ribiszkefélék családjának egyetlen nemzetsége, melynek körülbelül száz faját sorolják fel. A ribizli fajai az északi féltek mérsékelt övi területein honosak. Egyes fajokat bogyótermésükért termesztik, ilyen például a vörös ribiszke, a fekete ribiszke és az egres is. Nagyon sok olyan termesztett faja van, amelyet dísznövényként ismerünk, mint például az arany ribiszke. A vörös ribiszke a Kárpát-medencének főleg a nyugati, illetve déli részén fordul elő. A ribizli szezonja már júliusban beindul. A pirosribizli nagyon könnyen beszerezhető, szinte nincs olyan közért, piactér ahol ne lehetne megvásárolni a nyári időszakokban. Ahogy minden más gyümölcsnek, úgy a ribizlinek is számos jótékony hatása van.

Amellett, hogy C-vitaminban nagyon gazdag, B- és E-vitamin is nagyon sok van benne. Ásványi anyagokban szintén gazdag, leginkább kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és nátriumban. A ribiszke növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, ezért a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. A ribizliből készült olaj regenerálja, a kiszáradt, fáradt bőrt és meg is nyugtatja azt. Bőrallergiák ellen kiválóan alkalmazható. Fontos tulajdonsága, hogy a benne található antioxidánsok miatt rákmegelőző hatása van. Lehetőleg nyersen fogyasszuk, mivel így érvényesül legjobban a benne található vitaminmennyiség. Főzhető belőle lekvár, valamint szirupot is gyakran készítenek belőle.