Minden, amit az orvosi vizsgálatokról tudni kell

Az orvosi elemzések ajánlottak az egészségi állapot ellenőrzésére, de egy állapot diagnosztizálására, a betegség súlyosságának értékelésére vagy a szervezet adott kezelésre adott válaszának nyomon követésére is.

Az orvosi tesztek olyan eszközök, amelyeket az orvosok használnak egy állapot diagnosztizálására és kezelésére. Arra is használják őket, hogy megerősítsék az egyén képességét bizonyos dolgok elvégzésére, mint például az autós jogosítvány megszerzése, a házasságkötés, a közösségbe való beilleszkedés (elemzések a gyermekek óvodába íratásához) vagy a véradás. Az orvos javaslatára végzett vizsgálatokat meghatározott feltételek mellett az Országos Egészségbiztosítási Ház is elszámolhatja. A háziorvos az, aki képes beutalót ajánlani vizsgálatokra. A begyűjtött mintától függően az elemzés többféle lehet. A biológiai folyadékok elemzésével bizonyos testfunkciókat ellenőrizhetünk, valamint általános információkat kaphatunk a páciens egészségi állapotáról. A vizsgált biológiai folyadékok közé tartozik: vér, vizelet, magzati folyadék, verejték, magzatvíz vagy váladék.

A vérvizsgálatok tájékoztatást adnak az egészségi állapotról, feltárják a szervezetben lévő fertőzéseket, megmutatják, hogyan működnek egyes szervek, és információt nyújtanak bizonyos genetikai hajlamokról is. A vérvizsgálat néhány perc alatt elvégezhető, és mind kórházban, mind gyűjtőközpontban vagy magánklinikán elvégezhető. A vérkép és a vérkultúra a leggyakrabban használt vérvizsgálat. A vizeletvizsgálatot vagy az éves analízis során, megelőző célból, vagy az orvos javaslatára végezzük olyan állapotok kimutatására, mint a vese, máj vagy cukorbetegség. A vizeletvizsgálat során a laboratóriumi személyzet fehérvérsejtek, vörösvértestek, baktériumok vagy kristályok jelenlétét észlelheti a vizeletben.