Minden, amit tudni kell a jamról

Gömbölyű és barna, kicsi, hajszálerű gyökerével, véletlenszerűen levágva, a jamgyökér nem a legelterjedtebb az ételek közül. De ha messzebbre néz kissé furcsa megjelenésén, akkor valószínűleg beleszeret majd, és szinte mindenhez ezt a jamgyökeret használná fel.

Ha nem vásárolt még afrikai, karibi vagy ázsiai piacokon, vagy nem termesztett otthon ilyen gumókat, nagy az esély, hogy nem is hallott még a „jam” fogalmáról, ami valójában csak egy narancssárga édesburgonya. A jamgyökér nagyon rugalmas és jól tükrözi azt, hogy milyen állapotban van. Ez azt jelenti, hogy többnyire nem kell attól tartania, hogy véletlenül hazavisz egy romlott jamgyökeret, ellentétben a látszólag finom avokádóval, amely gyakran romlott a közepén, függetlenül attól, hogy szép a külseje. Ha a jam bőre teljesen sértetlen, és a gyökérnek nincs lágy foltja, akkor érdemes megvenni.

A karibi térségben és Afrikában a jamgyökér nagyobb és hagymásabb, mint a kínai jamgyökér, amelyet Japánban nagaimo néven is ismernek. Kínában a jamot kerekre szeletelik és levesben főzik, amíg meg nem érik, friss zöldségekkel keverve sütik, ízletes, párolt süteményekbe keverik és így tovább. A kínai élelmiszerboltokban előszeletelt és napon szárított vad kínai jamgyökér található. A szárított jamgyökeret huai shan néven ismerték, és a szakácsok azokat gazdag húslevesben használják, csirkével, sertéshússal, goji bogyókkal és szárított jujubákkal párolva. Japánban többek között a keményítő tartalmú nagaimo és yamaimo jamot reszelték az okonomiyaki tésztájába – rágós, ízletes palacsintákkal feltöltve, öntettel, valamint édes és ízletes mártással, illetve majonézzel keverve. A reszelt jamgyökér keménysége elősegíti a palacsinta tészta összeállását anélkül, hogy túl sok nedvességet adna hozzá.