Minden az ásványokról

Az ásványok rengeteg formában és színben megtalálhatók és mindegyiknek megvan maga sajátossága. Az ásványok olyan természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó: kristályos vagy amorf, és a Föld belsejében, illetve a Földön kívüli objektumokban fordulnak elő.

Ásványok előfordulnak a Földön kívül más bolygókon is, sőt az interplanetáris anyagokban (meteorok, meteoritok) is. Rengeteg olyan ásvány létezik, amelyeknek bizonyos kristálytani pozícióban többféle ion is beépülhet, vagyis egy bizonyos ásványfaj kémiai összetétele adott határok között változhat. A kristályos szerkezet sem kizárólagos követelmény, mivel a kovasavgél megszilárdulásával keletkező víztartalmú opál például gyengén kristályos, vagyis szinte amorf. A Földön körülbelül négyezer féle ásványt mutattak ki. Az ásványokat a jellegzetes fizikai és kémiai tulajdonságaik alapján határozzák meg. Vannak köztük olyanok, amelyek szemmel is könnyen felismerhetők, azonban vannak olyanok is amelyeket csak komplex műszeres analitikai eljárással lehet azonosítani.

Az ásványok halmazállapota hagyományosan szilárdnak tekinthető. Vannak azonban olyan tudományágak, amelyek kivételeket is megengednek, ilyen például a természetesen keletkező higany és víz. A különféle ásványfajok a látható fény különböző hullámhosszúságú részeit nyelik el, vagy verik vissza, így jellegzetes színük lesz. Vannak olyan ásványok, melyek különféle idegen szennyező ionokat vagy zárványokat tartalmazhatnak és így még egyedibb színük lesz. Manapság már rengeteg ékszert készítenek ásványokból és mindegyiknek megvan a maga gyógyhatása. A ásványok rezgéseket bocsájtanak ki magukból és az emberi test egyes szervei is sajátos frekvenciájú rezgésekkel működnek, így a megfelelő szerveket a hasonló rezonanciájú ásványokkal gyógyíthatjuk.