Minden hasznos információ az új ruhák megfelelő mosásáról

A legtöbben szeretjük az új ruhákat. A színek élénkek, a vonalak élesek, a díszítések pedig érintetlenek. Miért mosná ki őket, és miért kockáztatnád meg, hogy megváltoztassa a megjelenésüket, mielőtt még alkalma lenne viselni ezeket?

Több jó okunk van arra, hogy új ruhákat mossunk ki, különösen az olyan darabokat, mint a fehérnemű, pólók és rövidnadrágok, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, mielőtt felveszi őket. Az új ruhák mosásának egyik oka az, hogy ki kell mosni a felesleges festéket, amely átkerülhet a bőrére vagy más ruhákra. A legtöbb szintetikus szálból (poliészter, akril) készült szövetet azoanilin festékekkel színezik. Ezek a színezékek súlyos bőrreakciókat okozhatnak azoknál az embereknél, különösen a kisgyermekeknél, akik allergiásak rájuk. Ha az allergia súlyos, a kiütés a mérges borostyánhoz hasonló lesz. De még kevésbé súlyos reakciók is száraz, viszkető, gyulladt bőrfoltokat okozhatnak. A tetvek, a rüh, a baktériumok és a gombák egyik személyről a másikra átvihetők a ruhák felpróbálásakor. Az öltözők a vírusoktól a lábgombásodásig mindennek táptalajává válhatnak. Miért vállalnánk ezt a kockázatot?

És ami a legfontosabb, az új ruhákat ki kell mosni, hogy eltávolítsák a kémiai felületeket, például a karbamid-formaldehidet, amelyet a gyártók a ruhákra helyeznek, hogy javítsák a textúrát és csökkentsék a ráncokat. A felületek nem mindenkit zavarnak, de ha érzékeny bőre van, akkor kiütések alakulhatnak ki, különösen az állandó érintkezési helyeken, például a hónaljban, a gallérban, a mandzsettában, valamint a nadrág derekán és combján. A karbamid-formaldehid gyakran az a vegyszer, amelyet arra használnak, hogy megakadályozzák a penészképződést azokon a ruhákon, amelyeket nagy távolságokra forró, nedves konténerekben kell szállítani Ázsiából és Dél-Amerikából az Egyesült Államokba. Nagyon éles szaga van, amely a ruha kimosásáig az anyagban marad.