Minőségi lótakarmány a gravetti.hu-n

A ló étrendjének túlnyomó többsége takarmány vagy szálastakarmány kell legyen. A széna azonban nem elég a teljes táplálkozási profilhoz. A gabonák és a koncentrátumok hozzáadása kritikus ásványi anyagokat és tápanyagokat, de kalóriát is hozzáad. Alább tekintse meg a szálastakarmányok, takarmányok és koncentrátumok típusait – a legkisebbtől a legteljesebbig rendezve.

Lótakarmány elérhető a gravetti.hu weboldalon, tehát keressen fel minket bátran és tekintse meg a legmagasabb minőségű takarmányokat kedvezményesen. A teljes értékű takarmányon kívül a ló testtömegének 1,5-2%-át jó minőségű szálastakarmányból kell megennie széna vagy más típusú rost formájában. Ez napi 15-20kg szénát jelent egy átlagosan 1000 kilós ló esetében. Mivel a lovak legeltetésre fejlődtek ki, a legtermészetesebb, ha kisebb, gyakori étkezést folytat a nap folyamán, ha a ló nem a legelőn tartózkodik. A zöld fű a szálastakarmány legtermészetesebb formája, és a leggazdaságosabb is lehet. Mindazonáltal fontos rutinszerűen gondoskodni arról, hogy a legelő mentes legyen minden olyan mérgező növénytől vagy törmeléktől, amely megsértheti a lovat. Ezenkívül a friss zöld fűben nagyon magas a könnyen emészthető cukortartalom, ezért az elhízásra hajlamos lovaknak korlátozott legelőre lehet szükségük az anyagcsere-betegségek megelőzése érdekében. Szezonális éghajlaton előfordulhat, hogy a legelők nem biztosítanak elegendő tápanyagot télen, ezért hidegebb hőmérsékleten szénapótlásra lehet szükség.

A széna szárított és bálázott fű lehet, vagy lucerna. Nincs tökéletes széna; az elhízásra hajlamos lovaknak kevésbé tápanyagdús szénára van szükségük, míg mások több fehérjét vagy könnyen emészthető szénhidrátot tartalmaznak. A timothy, a gyümölcsös, a zab és a Bermuda mind fűszéna. Ezek mind magas rosttartalmúak, de kevesebb energiát és fehérjét tartalmaznak, mint a lucerna. További részletekért és rendelésért keresse fel a gravetti.hu-t.