Mire figyeljünk, mielőtt vállalkozásba kezdenénk?

Az emberek egy jelentős részének tökéletesen megfelel az alkalmazotti jogviszony és kényelmesnek – valamint kielégítőnek – érzik az ezzel járó állandóságot. Meghatározott munkarend szerint kell elvégezni a feladatokat, ezért pedig jár egy fix összeg – illetve szerencsésebb esetben azon felül még időszakosan bónuszok is -.

Így aztán ritkán éri meglepetés az embert, tud előre kalkulálni, és nem kell azon aggódni, hogy mi van, ha adott időszakban megcsappannak a bevételek és arra nincs rendesen felkészülve, mondjuk úgy, hogy megfelelő tartalékot képzett az ilyen szituációkra. Ezzel szemben rengetegen vannak azok is, akik béklyóként élik meg ezeket a kötöttségeket. A maguk urai szeretnének lenni, egyrészt azért, mert a saját maguk ritmusában akarnak dolgozni, másfelől pedig az is közrejátszhat, hogy a saját egzisztenciájukat és projektjeiket szeretnék építeni, nem pedig egy vállalatét, vagy a főnökükét. Ilyenkor aztán hosszas – vagy kevésbé hosszas – mérlegelés után elkezdik járni a maguk útját, ám ha ezt meggondolatlanul teszik, akkor annak könnyen lehet rossz vége. Ezért aztán mielőtt vállalkozni kezdenénk, érdemes pár dolognak nagyon alaposan utánajárni.

Ezzel ugyanis rengeteg bosszúságtól, plusz költségtől és esetleges büntetésektől is megkímélhetjük magunkat. Az első és legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen jogi folyamatot egyáltalán elindítanánk, mindenképpen konzultáljunk egy könyvelővel. Lehetőleg olyat keressünk, aki arra az ágazatra – is – szakosodott, amelyben dolgozunk, így a legapróbb trükköket is ismeri, és pontosan tájékoztatni tud minket arról, hogy milyen formában vállalkozzunk és mik azok, amikre nagyon oda kell figyelnünk. Emellett mindenképpen végezzünk piackutatást is, amit egybekötünk egy előzetes kalkulációval. Nagyon szigorúan számoljunk minden kiadással – bérlés, eszközök, bérek és minden egyéb, ami még szóba jöhet -, hisz könnyen lehet, hogy valódi bevételt csak több hónap munka után hoz majd a vállalkozás. Az alapos és mindenre kiterjedő tervezés a sikeres üzlet kulcsa, ez pedig fokozottan igaz, ha a saját vállalkozásunkról van szó.