Mire figyeljünk tésztafőzésnél?

Noha hazánkban talán nincs akkora hagyománya a tésztaevésnek, mint például Olaszországban, azért azt kijelenthetjük, hogy itthon is egyre nagyobb divatja van ennek a pompás köretnek.

Nem véletlenül. A tésztát ugyanis a legtöbb ember szereti, ráadásul a mai, rohanó világban kulcsfontosságú kérdés lehet, hogy egy-egy étel mennyire gyorsan elkészíthető. Hiszen egy hosszú munkanap után, amikor holtfáradtan hazaesik a család és még a házimunkával, – gyerekek esetében a leckével – is foglalkozni kell, alig marad idő arra, hogy vacsorát készítsünk. Ilyenkor pedig a legtöbb esetben megpróbálunk valami olyat kitalálni, ami villámgyorsan készen van, erre pedig mi sem alkalmasabb, mint valamilyen tésztaétel. Hisz nem kell hozzá más, csak valamilyen szósz – esetleg pár perc alatt megsütött csirkemell, valamint kifőzni egy adag tésztát, és már tálalhatunk is.

A tésztafőzés pedig az egyik legegyszerűbb konyhai művelet – legalábbis annak tűnik -. Ez a kijelentés nem is áll túlságosan messze a valóságtól, ám még ennek a szimpla folyamatnak is vannak olyan lépései, amelyekre nagyon oda kell figyelni, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. Lássuk, hogy mik is ezek. Az első és legfontosabb, hogy mindig csak a már forrásban lévő vízbe szabad behelyezni a tésztát. Persze időbe telik, mire a víz lobogni kezd, ám nem szabad kapkodni, ezzel ugyanis tönkretesszük a végeredményt. Ugyancsak nagyon lényeges a víz mennyisége. Az olasz tésztagyártók ajánlásai alapján legalább tízszeres mennyiséget használjunk, azaz fél kilogramm tésztát legalább öt liter vízben főzzünk ki. Fontos az is, hogy míg sót mindenképpen tegyünk a főzővízbe, addig olajat semmiképpen, ez ugyanis megakadályozza, hogy a szószt rendesen fel tudja majd venni az elkészült köret – épp emiatt kell egy picit tapadósnak maradnia -. Végül, de nem utolsósorban mindig tartsuk be  – pontosan – a csomagoláson feltüntetett főzési időt, hisz így lesz a tészta állaga tökéletesen olyan, amilyennek szánták.