Mit együnk amikor kánikula van?

Általános jelenség, hogy amikor beköszönt az igazi nyári meleg, akkor megváltoznak az étkezési szokásaink. Egy csapásra enyhül az étvágyunk, nem kívánjuk a nehezebb ételeket, és az elfogyasztott mennyiség mellett az étkezések gyakorisága is megcsappan.

De valójában az az oka ennek a jelenségnek, hogy ilyenkor kevesebb táplálékra van szükségünk, vagy valami egészen már áll a háttérben? Nos, a magyarázat alapvetően egyszerű, ugyanis a hipotalamusz tehet az egészről. Miközben a homeosztázisért felel, annak érdekében, hogy a testünk hőmérsékletét az ideális tartományon belül tartsa, bizony belepiszkál az éhségérzetünkbe is. Nagy melegben a legfőbb fegyverünk a hűtésre az izzadás, ehhez azonban sok folyadékra van szükség. Hogy ne boruljon fel az egyensúly, szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje az olyan folyamatokat, amelyek hőképződéssel járnak, és bizony az emésztés az pontosan ilyen. Emiatt érezzük magunkat sokkal kevésbé – és ritkábban – éhesnek, és ezért nem kívánjuk a nehéz, zsíros, cukros ételeket sem.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk az az, hogy olyan dolgokat fogyasztunk, amivel a testünk hamar megbirkózik, és amik magas nedvességtartalommal rendelkeznek. A zöldségek és főképp a gyümölcsök remek választások, ám arra azért figyeljünk oda, hogy ha nem is érzünk éhséget, attól függetlenül azért fogyasszunk megfelelő mennyiségű táplálékot. Azonban ennél is fontosabb, hogy eleget igyunk – lehetőleg vizet -, és minden olyan étel, illetve ital fogyasztását mellőzzük, amelyeknek vízhajtó hatásuk van. Ilyen az alkohol, és például a kávé is, úgyhogy nagy kánikulában ezeket redukáljuk le annyira, amennyire csak lehetséges. Válasszuk az alacsony fehérje és magas rosttartalmú ételeket, és inkább többször együnk kisebb adagokat – a három fő étkezés helyett álljunk át a napi öt alkalomra -, mert így jóval kevésbé terheljük meg a szervezetünket.