Mit érdemes tudni az otthoni adatmentésről?

Akárcsak egy biztosítás esetében, a személyes fájljaink tárolásánál is legtöbbször csak akkor gondolunk a dupla biztonságra, amikor már megtörtént a baj. Hiszen évek alatt ezernyi fotó és videó készül, amely megőrzi az utókor számára a legmeghittebb családi pillanatokat.

Ezeket pedig szorgalmasan gyűjtjük is, rendszerezzük különböző módon. Születésnapok, első megtett lépések, mérföldkövek a gyerekek életében, esküvői fotók, egyszóval olyan emlékek, amelyek szívünknek igen kedvesek. Ám azon talán kevesen gondolkodnak el igazán, hogy valóban biztonságban vannak-e a legértékesebb fájlok. Mert ha csupán annyit teszünk, hogy egy külön merevlemezen tároljuk ezeket, akkor bizony kockázatos módszert választunk, hisz egy szabványos HDD gyakorlatilag bármikor bemondhatja az unalmast, arról nem is beszélve, hogy felépítéséből adódóan egy érzékeny szerkezet, ami akár a legkisebb fizikai behatás után tönkremehet. Persze végső mentsvárként ott a professzionális adatmentés lehetősége, de az sosem kecsegtet száz százalékos sikerrel, ráadásul nem is olcsó mutatvány.

Mit tehetünk akkor annak érdekében, hogy biztosítva legyünk az adatvesztés ellen? Az első gondolat, ami ilyenkor az ember eszébe jut, az nyilván az, hogy párhuzamosan két helyen is tároljuk a fájlokat. Ez alapvetően jó ötlet, csupán az nem mindegy, hogy mi az a két hely. Hiszen arra ilyenkor illik figyelni, hogy ezek szinkronizálva legyenek – automatikusan -, mert egy idő után el fogjuk felejteni, hogy mindkét helyre mentsük kézzel a fotóinkat, videóinkat. A leginkább felhasználóbarát megoldás az egy megbízható felhőszolgáltató használata. Egyszerűen a fő mappát, amibe minden fontosat mentünk, összehangoljuk a felhővel és amikor oda valamit bemásolunk, az automatikusan elküldi a tárhelybe is. Így nincs külön tennivalónk, aminek egy hatalmas előnye, hogy nem felejtjük el a másolat mentését. Aki százegy százalékig biztosra akar menni, az emellett időnként végezhet egy kézi mentést is, szerencsés azt egy külön, erre a célra fenntartott eszközre végezni – ha lehet, akkor olyanra, amiben nincs mozgó alkatrész, egy pendrive, vagy egy SSD meghajtó tökéletes erre a célra -. Így biztosak lehetünk benne, hogy a hosszú évek alatt összegyűjtött emlékek biztonságban lesznek.