Mit mivel mossak?

A kérdés, hogy mit mivel kell mosni, a régóta mosó háziasszonyoknak már nem okoz fejtörést. Persze sosincs késő új mosószert vagy más mosótechnikát kipróbálni. Azok azonban, akik még csak most ismerkednek a háztartás vezetésével és ezzel együtt a mosással, könnyen elbizonytalanodhatnak, és elveszhetnek a számos mosószer között.

Az biztosan elmondható, hogy alapvetően a fehér és színes szennyest különböztetjük meg egymástól, amelyeket külön is kell mosni. A fehér szennyest általában magas hőfokon mossuk, míg a színeseket alacsonyabban. Persze a színeseket tovább lehet válogatni úgy, hogy a hasonló színűeket mossuk csak együtt vagy éppen a hasonló anyagokat. De a mosási ajánlások alapján is válogathatjuk a ruháinkat. Ez igazából attól függ, hogy ki hogyan csinálja szívesebben, vagy hogy válik be neki. Ami inkább érdekes, hogy nagyon sokan egyetlen mosószert alkalmaznak minden ruhához. Ez nem is probléma, amennyiben ez egy folyékony mosószer, amelyet 20-tól 95 fokig is lehet alkalmazni. Azonban sokan csupán mosóport használnak, és ezzel mossák a fehéreket és a színeseket is.

Mindez azért lehet gond, mert a mosópor nyomot hagyhat a színes ruhákon. Sokkal jobb, ha a színesekhez kifejezetten színes ruhákhoz ajánlott folyékony mosószert alkalmazunk. Ez segíteni is fog megőrizni a ruháink színeit. És általában még öblítőt sem muszáj használni hozzá, mert elég illatosak önmagukban is. Amennyiben pedig kisbaba is van a háznál, vagy olyan személy, akinek érzékenyebb a bőre, akkor válasszunk sensitive elnevezésű mosószert, hiszen ezeket kifejezetten ilyen célzattal fejlesztették ki. Ezek használatával elkerülhető a bőrirritáció, hiszen kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Ezeket a tanácsokat követve már biztosan mindenki könnyebben el tud majd igazodni a mosószerek útvesztőjében. Persze még így is számos márka és illat vár majd ránk, de hogy ezek közül melyiket választjuk, már az ízlésünk és a pénztárcánk határozza meg.