Montenegró pénzneme és egyéb hasznos információk!

Utazás előtt fontos tájékozódni és minél többet megtudni az adott országról. Ez sokat segíthet abban, hogy felkészült legyen és ne érjék váratlan meglepetések. Ha tisztában van pár hasznos dologgal, akkor nem kell a váratlan költségektől sem tartania.

Montenegró pénzneme a német márka megszűnése óta az euró. A legtöbb európai országban euró a hivatalos fizetőeszköz. Ugyanakkor vannak olyan országok, melyek nem az Európai Unió tagjai, ennek ellenére eurót használnak. Ilyen például Montenegró is. Természetesen nincs kizárva, hogy az ország az Európai Unió tagja legyen, hiszen jelentkeztek a tagok közé, azonban nem várták meg a csatlakozást és előbb bevezették az országban az eurót. A koszovóiakhoz hasonlóan úgynevezett „de facto” módon kezdték el használni az eurót. Érdekesség, hogy vannak olyan országok, melyek nem is Európában találhatók, ennek ellenére eurót használnak. Ilyen például Észak-Korea, Irán vagy Zimbabwe. A fentieket olvasva valószínűleg egyértelmű, hogy Montenegróban nincs egységes pénznem. Lehet fizetni az elfogadott nyugati valutákkal és szerb dinárral egyaránt. Természetesen a hivatalos helyeken kizárólag euróval lehet fizetni.

A helyzet a pénzváltók igen csak előnyös és gyakran vissza is élnek vele. Itt-ott igyekeznek anyagi hasznot faragni a pénzváltásból. Éppen ezért jobban jár, ha kerüli az utcai pénzváltókat és helyettük, inkább hiteles pénzváltókban, bankokban vagy postán vált pénzt. Nem árt, ha elővigyázatos és utána néz a különféle pénzváltóknak. Az utcai pénzváltásnak jellemzően nincs jó vége. Célszerű minél több helyen a bankkártyával való fizetést választani. Ez nem mindenhol lehetséges, de ahol csak lehet, érdemes ezt a fajta fizetési alternatívát preferálni! Bővebb információkért látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra!