Mozgó házakban élnek

Alaszkában található meg az a szakma, amit túlélő túrázásnak, vagy valami extrém sportnak is beillene. Ez a hosszú távú faúsztatás, a Yukon folyó hírhedt szakaszain. A munkások végig a folyón stabil, lakósátrakkal ellátott tutajon élnek és keresik meg a mindennapi betevőt a család részére.

Nehezen mozgó eszközökön haladnak végig a folyón lefelé. Ezek a fantasztikus tutajok nem csak járművek, hanem hajlék és mozgó piac is egyben. A hajózók abból fedezik a költségeiket, hogy tűzifát adnak el a part mentén élőknek. A gyorsaság azonban kiemelten fontos a számukra. Akik elől haladnak, hamarabb tudják értékesíteni a fát, könnyebben, gyorsabban pénzhez jutnak. A hagyományos alaszkai szakmát sokan űzik. Mozgó tutajokon esznek, ott is alszanak, gyakorlatilag a folyón élik le szinte az egész életüket.

Sátrakban alszanak, amely a tutajhoz van rögzítve, és egész családok élnek így a Yukon folyón. Ez egy régi, bevett dolog. Így árulják a fát, amely megélhetést biztosít számukra. Családok élnek a hajókon, a gyerekek ott élik az életüket a szüleikkel együtt a tutajokon. A faárulás kemény dolog, mivel mindig úton kell lenni, és a folyó veszélyes, és kanyargós. Ezek az emberek a fából élnek. Így ez lett az életük, nekik már az, az otthonuk. A National Geographic Channel bemutatja az életüket egy dokumentumfilm keretein belül, a film címe, A Yukon tutajosai. Ez a film epizódról epizódra követi a család napjait. A különleges szakmák közül ez az egy, amire felkapod a fejed. Mert egy különleges szakma, különleges emberekkel, akiknek a víz az otthonuk. Ha kíváncsi vagy történeteikre, az életükre, akkor nézd meg a róluk szóló filmet. Kövesd figyelemmel a tutajosok életét végig a Yukon folyón! Bátor emberek a munkások, akik a néha veszélyes, máskor csendes és nyugodt folyóval élik együtt az életüket.