Műfű telepítés a kertbe. Milyen nehézségekkel jár?

A műfű telepítés nehézségei attól függnek, hogy saját magunk szeretnénk e megcsinálni, mint Mekk Mester, vagy inkább profikra bízzuk a feladatot.

Ha spórolni szeretnénk, de nem igazán van ügyes kezünk a kerti munkákhoz, biztos, hogy meg fogjuk bánni. A műfű telepítés nem egy kerítés festés kategória. Ehhez szakszerű munkafolyamat és speciális felszerelések kellenek. Lehet nagyon elrontani és lehet tökéletes kertet alkotni.

A műfű telepítést körülbelül úgy kell elképzelni, mint a ház építését. Ha kimarad valami fontos dolog, nem a várt eredményt fogjuk kapni.

  • Műfű telepítés betonra
  • Műfű telepítés földre
  • Műfű telepítés teraszra

A műfű telepítés leggyorsabban akkor történik, amikor kész beton alapra kell teríteni a műfű szőnyeget. Itt tulajdonképpen elég a kétoldalú ragasztó, amire lefektetjük a műfű tekercset. Fontos a műfű szálirány szabályát betartani.

Mit értek ez alatt?

A műfű tekercsek 2 m, vagy 4 m szélességben kaphatóak. Ha 2 m széles műfű tekercset vásároltunk, de 6 m széles területre kell letenni, akkor 3 db 2 m széles tekercs fog egymás mellé kerülni. A műfű vágatok pedig, ha nem precízen kerülnek leterítésre, a műfű szálak összevissza fognak állni. A műfű telepítés kertben úgy tökéletes, ha a műfű úgy van leterítve, hogy a szálirányak azonosan álljanak.

Műfű
Műfű

A műfű telepítés földre már sokkal összetettebb feladat.

Ebben az esetben aláépítményt kell alkotni, ami gondoskodik a csapadékvíz elvezetéséről. Ez zúzott kőből – murvából, geotextíliából, szegélykőből áll többek között. Ezt megfelelő sorrendben kell kiépíteni, s végül leteríteni rá a műfű szőnyeget. Egy 2 m széles, 20 m hosszú műfű tekercs elérheti a 100 kg-ot is, ezért ez sem gyerekjáték. A műfű illesztések, kiszabások precíz kezeket követel. A növények, bokrok, kerti lámpák, stb. körül a műfüvet el kell vágni.

A műfű telepítés teraszra a legegyszerűbb, ezt talán mindenki saját maga meg tudja csinálni. Itt ugyebár csak le kell teríteni, méretre kell vágni, a széleknél pedig le kell ragasztani kétoldalas ragasztóval a műfüvet. A terasz nagyságától függően néhány óra alatt egy teljesen új teraszt tudunk varázsolni. Olyan teraszt, ahol örökzöld gyep, örökzöld műfű és némi „oázis feeling” kerít hatalmába.

Műfű telepítés a kertbe, vagy műfű telepítés teraszra?

A terület egyéni adottságai döntik el, mennyire lesz nehéz, vagy gyerekjáték a műfű telepítés. Ha nem vagy biztos magadban, bízd szakemberre. Egy biztos. A végeredményt csodálni fogod.