Nagyszerű kísérő növények rózsákhoz

A növények, csakúgy, mint az emberek, olyan partnerekkel járnak a legjobban, akik kihozzák legfőbb tulajdonságukat, és egyenlőséggel osztják meg a terüket, és nem akarnak felülkerekedni rajtuk. A megfelelő növénytársak kiválasztásakor számos szempont van: esztétika, termesztési körülmények és növényegészségügy.

A társültetés másik összetevője, amelyet a biokertészetben gyakran emlegetnek, a társak kiválasztása, amelyek elhárítják a kártevőket, javítják a talajt, vagy más módon jótékonyan hatnak a növények egészségére. A textúra, a szín és a forma egyaránt fontos a társ ültetés esztétikájában. A magas tornyú növények kiegészítik a rózsák széles, csésze alakú virágait, míg a halványzöld, ezüst vagy lila levelekkel rendelkező évelők és cserjék kiemelik a pazar rózsavirágokat. A kísérőültetés meghosszabbíthatja a virágzási szezont azáltal is, hogy színt biztosít a nyár elején és ősszel a rózsa virágzásának fő szezonjai között. Úgy tűnik, hogy néhány növény csak egymásnak készült. A tollas lila és kékesszürke macskamenta (Nepeta) gyönyörűen ellensúlyozza a halvány rózsaszínű rózsát, és ropogós tornyai kecsesen álcázzák a rózsa lombozatán előforduló esetleges hibákat.

Míg a rózsa teteje szép és dús, addig az alja hosszú és ritka lehet. Jó rózsatársak azok, amelyek elrejtik csupasz lábukat. Hagyományosan a levendula (Lavandula), a macskamenta (Nepeta) és a magasra nővő Dianthus mind jó partnerek. A jó társak élő talajtakaróként is működnek – elnyomják a gyomokat és enyhén árnyékolják a talajt, miközben a rózsa gyökerei szépek maradnak. Az ideális rózsatársak ugyanolyan növekedési feltételeket élveznek, de nem versenyeznek túl agresszíven a rózsákkal. A rózsák teljes napsütésben és jól lecsapolt talajban járnak a legjobban, így társaiknak is ez a jó. A túl agresszív növények összezsúfolhatják a rózsákat, és túl sok vizet és tápanyagot szívhatnak fel a talajból.