Nanotestek, amelyek megakadályozhatják a COVID-19 fertőzést

A Svédországi Karolinska Institutet kutatói azonosítottak egy kicsi semlegesítő antitestet, egy úgynevezett nanotestet, amely képes megakadályozni a SARS-CoV-2 bejutását az emberi sejtekbe. A kutatók úgy vélik, hogy ez a nanotest képes kifejleszteni vírusellenes kezelést a COVID-19 ellen. Az eredményeket a Nature Communications folyóiratban tették közzé.

“Reméljük, hogy eredményeink hozzájárulhatnak a COVID-19 járvány enyhítéséhez azáltal, hogy ösztönzik ennek a nanotestnek a terápiás vizsgálatát a vírusfertőzés ellen” – mondja Gerald McInerney, a Mikrobiológiai Tanszék virológia docense, a Daganat- és sejtbiológia Karolinska Intézetben. A hatékony nanotestek – amelyek a tevékben természetesen előforduló antitestek töredékei és az emberek számára adaptálhatók – keresése februárban kezdődött, amikor egy alpakába injekciózták az új koronavírus tüskefehérjét, amelyek sejtjeinkbe jutnak. 60 nap elteltével az alpaka vérmintái erős immunválaszt mutattak a tüskefehérjével szemben.

Ezután a kutatók klónozták, dúsították és elemezték az alpaka B-sejtjeiből, a fehérvérsejtek egyik típusából származó nanotest-szekvenciákat, hogy meghatározzák, mely nanotestek alkalmasak a további értékelésre. Meghatározták az egyiket, a Ty1-et, amely hatékonyan semlegesíti a vírust azáltal, hogy a tüskefehérje azon részéhez kapcsolódik, amely az ACE2 receptorhoz kötődik, és amelyet a SARS-CoV-2 használ a sejtek megfertőzésére. Ez megakadályozza a vírus bejutását a sejtekbe, és így megakadályozza a fertőzést. “Krio-elektronmikroszkóppal megtudtuk, hogyan kötődik a nanotest a vírustüskéhez egy epitópon, amely átfedésben van a sejtreceptor ACE2-kötő helyével, strukturális megértést nyújtva a potenciális semlegesítő aktivitáshoz” – mondja Leo Hanke, a tanulmány első szerzője.