Néhány információ II Erzsébet királynőről

Mindannyian hallhattuk már, a híres II Erzsébet királynő nevét. II Erzsébet királynő 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó.

Apja Albert György zorki herceg, anyja Lady Elizabeth Bowes-Lyon, a skót arisztokrácia elitjéhez tartozó Strathmore és Kinghom grófok leszármazottja. Húga Margit, férje Fülöp edinburgh-i herceg. Házasságukból négy gyermek született. A királynőnek, különböző országaiban, más-más címei vannak. Az anglikán egyház feje, a skót presbiteriánus egyház védelmezője. Emellett a fegyveres erők főparancsnoka, de csak arra van joga, hogy bejelentse a háborút a aláírja a békét. Nagyon sok civil szervezet, alapítvány és jótékonysági egyesület tiszteletbeli elnöke. A királynő első évtizedeinek uralkodása alatt körbeutazta a királyságot, és igyekezett a monarchia munkáját az emberek még szélesebb körének hozzáférhetővé tenni. Ezek az évek ugyanis az újítások jegyében teltek.

Az elkövetkezendő évtizedekben számos politikai és vallási akadályt sikerült ledöntenie. Történelmet írtak 1982-ben, amikor II János Pál pápa Angliába látogatott, mivel 450 éve ő volt az első pápa, aki a szigetország földjére lépett. A királynőnek számos joga van: saját döntése szerint kijelölheti a Miniszterelnököt, elbocsájthatja a Miniszterelnököt és a kormányt, kiadhat és visszavonhat útleveleket, kinevezheti az anglikán egyház érsekeit és püspökeit, békét írhat alá és háborút jelenthet be, külföldre küldheti a Fegyveres Erőket, stb. Ma már az uralkodó szerepe inkább névlegesnek mondható, mivel a kormányzat terhe a miniszterelnök és a parlament között oszlik meg.