Nem tudsz kellőképp koncentrálni a feladatodra? Ez lehet a megoldás!

Munkánk során számtalanszor megtapasztaljuk azt a rendkívül bosszantó jelenséget, amikor bár elhivatottak vagyunk, és lelkesen vágunk bele a nap elején a kitűzött céljaink elérésébe, valamiért minden alkalommal kudarcba fulladnak a próbálkozásaink és teljesen szétdarabolódunk, aminek az a vége, hogy semmivel sem tudunk igazán foglalkozni.

Ilyenkor általában magunkban keressük a hiba okát, és nem értjük, hogy miért nem tudunk kellőképpen koncentrálni a feladatokra. Noha az esetek nagy részében mi is tehetünk arról, hogy a figyelmünk nem összpontosul, bizony a külső ingerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy nem vagyunk annyira produktívak, amennyire kellene. A világ ugyanis nagyot változott a munka terén is az elmúlt évtizedekben. Régen ritka volt, amikor univerzálisnak kellett lenni, inkább mindenki azt csinálta – és csakis azt -, amihez értett. Napjainkban a multitasking már szinte elvárás, ám arról már jóval kevesebb szó esik, hogy ez sokszor a hatékonyság rovására megy. Ahhoz ugyanis, hogy kellőképpen elmerülhessünk egy probléma megoldásában, az kell, hogy összpontosítani tudjunk, ennek pedig alapfeltétele, hogy közben nem jár egy – vagy akár több – másik megoldandó feladaton az agyunk.

Első lépésként tehát próbáljuk meg elérni, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk. Ez főképp akkor nehézkes, ha a saját magunk urai vagyunk, és nincs egy vezető, aki kiosztja a tennivalókat. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk mindent a saját nyakunkba varrni, holott egy idő után biztos, hogy eredményesebb lenne, ha bizonyos feladatkörökkel másokat bíznánk meg. Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor már csak a külső ingereket kell redukálni amennyire csak lehetséges. Munka közben érdemes minden digitális kütyüt úgy beállítani, hogy a különböző értesítések ne legyenek észrevehetőek, hisz ha két percenként pittyeg a telefon, az minden egyes alkalommal kizökkent a koncentrálásból. Ha így megteremtjük a megfelelő munkakörülményeket, akkor már minden adott ahhoz, hogy a lehető legproduktívabban vágjunk bele a tennivalóinkba, és ezzel nem csak rengeteg energiát, hanem időt is spórolunk.