Növényvilág, a szobafikusz

A növényvilág változatossága lenyűgöző és rengeteg olyan szobanövény van, amellyel szebbé varázsolhatjuk otthonunkat. Sokan vannak, akik kifejezetten szeretik, ha a lakásukban sok szobanövény van. Fontos, hogy tudjuk, hogy a megvásárolt szobanövényt hogyan kell gondozni, milyen igényei vannak stb. A fikusz egy olyan növény, amelynek több fajtája is ismert és az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb a szobafikusz.

A szobafikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfélék családjába tartozó faj. Eredeti előfordulási területe Ázsia déli, illetve délkeleti részei, mint például India, Bhután, Nepál, a kínai Jünnan tartomány, Indonézia, Mianmar, Malajzia. A Föld számos részén termesztik dísznövényként. Egyike talán a legkedveltebb szobanövényeknek, mivel gondozása egyszerű és nagyon jól mutat minden helyiségben a lakásban. Nagy és fényes sötétzöld levelei elliptikusak, csúcsuk kihegyesedik, a levelek erősek és vastagok. Az új leveleket eleinte egy rőt színű fellevél borítja, ezért sokan összetévesztik a virággal, fel néhány napon belül már láthatóvá válik, hogy valójában egy új levél indult fejlődésnek.

A szobafikusz kedveli a meleg napos klímát, egy átlagos szobában is tartható, de fontos hogy ne legyen túlfűtött és száraz levegőjű szobában. Fontos, hogy tavasztól őszig hetente érdemes kis mennyiségű tápoldatot adni az öntözővíz mellé, ősszel pedig kicsit lecsökkenteni, majd a téli hónapokban teljesen el lehet hagyni a tápoldatot. Abban az esetben, ha a gyökerek kinövik a cserepet, akkor mindenképp át kell ültetni nagyobb cserépbe, laza virágföldbe, idősebb növényeknél pedig csak a felső talajréteget kell lecserélni. Nyáron akár a kertbe is kitehető, azonban az erős napfénytől óvni kell, ajánlott inkább egy félárnyékos helyre tenni.