Olcsó lehetőségek a konyhai padlóhoz

Könnyen elkölthet több tízezer forintot négyzetméterenként a konyhája luxus padlójára, de ha hajlandó saját maga megoldani a telepítést, akkor egy új konyhapadló jóval kevesebb, mint néhány ezer forint is lehet négyzetméterenként. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem az ár az egyetlen szempont. Az anyagnak jó jelöltnek kell lennie a konyhai környezetben is.

A vinil padló a legkönnyebben felszerelhető konyhai padló. Ha az aljzat jó állapotban van, akkor a vinil a legolcsóbb, mert általában közvetlenül az aljzatra (vagy a meglévő padlóra) szerelheti fel, elkerülve az új alátétek költségét. A vinilnek többféle típusa van, így ár, megjelenés és/vagy telepítési módszer alapján vásárolhat. A legolcsóbb vinil típus általában a hámozható és ragasztott csempe, amelyet a lehúzható és ragasztott deszka, valamint a vinillemez követ. A jó minőségű vinilpadló ára négyzetméterenként ezer forint sincs a gazdaságos vinillemezek esetében is nagyon olcsó a négyzetméter és ugyanez mondható el a standard csempékről is. Szó szerint több száz lehetősége lesz. A jó minőségű luxus vinil deszkák négyzetméterenként körülbelül 1000 forintnál kezdődnek, és sok nagyon vonzó lehetőség áll rendelkezésre az 1-3 ezer forintos tartományban.

A laminált anyag az egyik legkedveltebb padlóburkoló anyag, főleg azért, mert meggyőzően utánozhat megannyi más drágább padlóanyagot. A laminált padló keményfa, természetes kő vagy akár fém kinézetű is lehet. A laminált padló méltó helyet foglal el az olcsó konyhai padlóburkolatok között, de ez nem a legtartósabb választás – annak ellenére, amit a gyártók ígérhetnek. A deszkák kemény gyanta felületei elég ellenállóak ahhoz, hogy tolerálják a konyhai forgalmat és a foltokat vagy karcolásokat, de a deszkák közötti varratok érzékenyek a vízkárokra. A szivárgó mosogatógép vagy egy úgy felejtett kinyitott csap miatt a deszka kidudorodhat a széle mentén, ezért ügyeljen az állóvízre.