Őszi munkák a kertben avagy így készítsd fel a kertet a hidegebb hónapokra

Az ősz színpompás látványt és hűvösebb időjárást hoz, és ez egy remek időszak a kert gondozására és felkészítésére a közelgő télre. Az alábbiakban találsz néhány fontos kertészeti teendőt, amelyeket az őszi hónapokban végezhetsz el.

Az őszi levelek gyönyörűek lehetnek, de ha túl sok van belőlük a fűben vagy az utakon, akkor komoly problémákat okozhatnak. Használj söprűt vagy levegőtisztítót a levelek összegyűjtésére. Az őszi hónapok ideálisak a cserjék és fák visszavágására. A visszavágás segíthet megelőzni a téli ágkárosodást és elősegítheti a tavaszi növekedést. Az őszi kertek gyakran gazdagok szezonális növényekben, mint például a cserepes dáliák, a krizantémok és az őszi bóbita. Ezek a növények hozzáadhatnak egy kis színt és hangulatot a kertedhez. Az őszi hónapokban a kert tele lehet elszáradt növényekkel és egyéb hulladékkal. Takarítsuk ki a kertet, és távolítsuk el a hervadó növényeket. Az őszi időszak jó idő a gyep karbantartására. A fűnyírót alacsonyan állítsuk be az utolsó fűnyírás során, és a gyepet alaposan szellőztessük meg.

Az őszi hónapokban készüljünk fel a hidegebb időjárásra. Ellenőrizzük az öntözőrendszert, zárjuk le a vízcsapokat és szigeteljük be a kerti csapokat. Ha zöldségeket termesztenél, az őszi hónapok ideálisak a téli zöldségek, például a sárgarépa, a brokkoli és a spenót ültetésére. Az őszi hónapokban sok szerves anyag halmozódik fel a kertben, ami tökéletes alapanyag a kerti komposzthoz. Készítsünk komposztot a tavaszi növények tápanyag-ellátásához. A hideg időjárás közeledtével végezzük el az utolsó gondozást a dísznövényeknél. Vágjuk vissza a perenniákat és védelezzük meg a fiatal fákat és cserjéket a hideg ellen. Ha gyümölcsfák vannak a kertedben, az ősz a gyümölcsök szüretelésének ideje. Ne hagyd, hogy az értékes gyümölcsök rohadásnak induljanak a fán. Az őszi kertészeti teendők segítenek megőrizni kerted egészségét és szépségét, miközben felkészítenek a hidegebb hónapokra.