Óvatosan a nagy célokkal, mert néha azok hátráltatnak a fejlődésben

Sokunk életében bekövetkezik az a pillanat, amikor szembesülünk azzal, hogy az életünk nem jó irányba halad. Ez a felismerés mindenkinél más és más, és az okok is egyénenként különbözhetnek. Van, akinek a karrierje futott zátonyra – csak eddig nem akarta beismerni magának – és olyanok is szép számmal akadnak, akiknek a magánéleti problémáik jönnek a felszínre ilyenkor.

Ez az időszak persze nem könnyű, ám ha úgy tekintünk rá, mint a változás kezdetére, akkor könnyebben meg tudunk vele birkózni. Ilyenkor nem szabad szégyellni azt, ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, és ha ezt a család, vagy a baráti kör nem tudja megadni – hisz van, amikor épp ők jelentik a problémát -, akkor bátran forduljunk szakemberhez. Ahhoz, hogy az életünk a kívánt irányba terelődjön, szinte minden esetben teljes életmód- és szemléletváltásra van szükség, ami egy hosszadalmas és nagy akaraterőt igénylő folyamat.

Hogy ezt az akadályt sikerrel vehessük, ahhoz hosszú távú tervekre van szükség, olyan célokkal, amelyek segítenek nekünk abban, hogy elérjük a kívánt változásokat. Ám a céljaink kitűzésénél nagyon óvatosan és realistának kell lennünk. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk túlzásokba esni és olyan dolgokat kitűzni, amelyek nem reálisak. Ha pedig olyan célokat próbálunk meg elérni, amelyeket lehetetlen, akkor annak már idejekorán csalódás lesz a vége, hisz beleölünk rengeteg időt és energiát, ám teljesen feleslegesen. Ilyenkor aztán – teljesen érthető módon – előbb, vagy utóbb fel is adjuk az egészet, ezzel pedig azt akadályozzuk, hogy végre boldogok lehessünk. Ezért aztán gondolkodjunk inkább kicsiben, és ne egy nagy cél lebegjen a szemünk előtt, hanem több, ám kisebb. Így minden sikerélmény csak plusz motivációt ad, amivel aztán még könnyebben érjük el a következő lépcsőfokot.