Palántázáshoz elengedhetetlen a kerti fólia megléte

A családi házas, kertvárosi, illetve tanyasi élet egyik legnagyobb előnye, hogy a rendelkezésre álló területet hasznosíthatjuk. A háztáji földművelés ugyan az elmúlt évtizedekben némiképp háttérbe szorult, ám az egyre növekvő élelmiszeráraknak köszönhetően újra egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, néhány alapvető módszertani tényezőre kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk.

Ilyen például a kerti fólia beszerzése és aktív használata. Noha a palántázás külső forrás segítségével is kivitelezhető, sokkal szerencsésebb, ha már ezt a lépést is mi magunk intézzük. Egyfelől ez jóval költséghatékonyabb, másrészt ha már magról mi neveljük a növényt, akkor sokkal gyorsabban belerázódunk abba, hogy megtanuljuk, milyen módszerekkel érhető el a legjobb eredmény. A kerti fólia ebben lehet nagy segítség. Hazánkban ugyanis az időjárás nem igazán kedvez a palántázáshoz, ráadásul erre sok helyen a talaj minősége sem igazán alkalmas. Ezeket a buktatókat egy mikroklímával rendelkező zárt tér létrehozásával kerülhetjük el.

Természetesen nem mindegy, milyen méretű és formájú kerti fólia mellett tesszük le végül a voksunkat. Főképp az előbbi kérdés okozhat nagy dilemmát, hiszen egy alulméretezett darab sok bosszúságot okozhat, ám az sem optimális, ha végül túlságosan nagy lesz az alapterület. Emiatt aztán mindenképpen egy alapos tervezésre van szükség, mielőtt választanánk. Pontosan ki kell számítani milyen növények lesznek elhelyezve és azoknak mekkora ágyásokra lesz szükségük. Ez alapján már könnyedén meghatározhatjuk a kerti fólia szükséges dimenzióit. Átlagos felhasználás kapcsán a félköríves kivitel szinte biztosan megfelelő lesz, ráadásul ebben a fényviszonyok is ideálisak. Ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy hosszú távlatokban kell gondolkodni, ezért feltétlen egy minőségi modell beszerzése a javallott.